Creativiteit

7 tips voor creatievere foto’s

Weet je soms van gekheid niet meer wat je op Instagram moet plaatsen? Is het weer tijd voor productfoto’s, maar is je inspiratie ver te zoeken? Struin je voor ieder artikel weer tientallen websites met gratis stockfoto’s af? Of ben je gewoon eens toe aan iets anders? In dit artikel deel ik mijn tips voor spannendere foto’s met je. Want, interessante foto’s maken is makkelijker dan je denkt!

#1 Begin met een brainstorm

En dan bedoel ik dus niet dat je een kwartier naar je scherm staart, terwijl je jouw hersenen pijnigt voor een goed nieuw idee. Pak het eens systematischer aan! Maak een mindmap, of gebruik een andere brainstorm techniek. Wat ik vaak doe, is dat ik met associaties aan de slag ga. Bijvoorbeeld toen ik beeldmateriaal nodig had voor mijn rubriek met kijktips. Toen kladderde ik een blaadje vol, met alles wat met filmpjes kijken te maken heeft. Uiteindelijk koos ik voor popcorn als thema. Met dit thema ging ik vervolgens verder brainstormen. Zo kwam ik tot popcorn-letters, waarmee ik de verschillende edities tel. En ik verzon een reeks popcorn-gifjes, die ik voor bijvoorbeeld Instagram kan gebruiken.

#2 Zorg voor een goede achtergrond

Niets verpest sneller een foto, dan een verkeerde achtergrond. Zorg er dus voor dat je goed op de achtergrond van je foto’s let. Wanneer je op straat of ergens anders foto’s gaat maken, let er dan op dat er geen storende dingen op de achtergrond van je foto gebeuren. Dit leid namelijk af van je onderwerp. Maar ook wanneer je productfoto’s maakt, of bijvoorbeeld een flatlay kun je gruwelijk de mist in gaan met je achtergrond. Bijvoorbeeld wanneer er vlekken te zien zijn, ongewenste schaduwen in beeld zijn of ongewenste dingen te zien zijn in reflecterende oppervlakken.

Maar een goede achtergrond kan je foto ook in één klap een stuk interessanter maken. Voor een egale achtergrond kun je bijvoorbeeld de backdrop uit dit artikel gebruiken. Maar denk ook eens aan vellen gekleurd papier, lappen stof of een houten plank. Of een spiegel. Wanneer je buiten aan de slag gaat, let dan goed op grote gekleurde vlakken. Bijvoorbeeld mooi gekleurde deuren of muren. Die doen het altijd goed op foto’s!

#3 Betrek je vriend/vriendin/kat in het proces

Mensen (of dieren!) maken foto’s interessanter. Gebruik je handen, voeten, vrienden, familie, geliefden, huisdieren en wie verder ook maar wil in je foto’s! Door een levend wezen in je foto te betrekken, wordt je foto dynamischer en ook levendiger. Dingen zijn immers dood. Het kan ook helpen om objecten in perspectief te plaatsen. Wanneer iemand iets vastheeft, dan zie je hoe groot iets is en hoe je het kan gebruiken. Een ding wordt hier ook meteen een stuk persoonlijker en echter van. Wanneer ik online shop voor kleren, klik ik ook altijd door naar een plaatje van een model die het kledingstuk draagt. Dan snap ik véél beter hoe zo’n kledingstuk er eigenlijk echt uitziet.

Vergeet in dit verhaal ook de (huis) dieren niet! Mijn kat Wim photobomb-de een keer een productfotoshoot en deze foto werd een van mijn lievelingsfoto’s. Máár hou je er wel rekening mee dat een dier geen ‘NEE!’ kan zeggen? Zorg dus altijd voor een lekkere beloning voor je viervoeter en doe nooit iets tegen zijn of haar zin.

#4 Laat anderen jouw beeldmateriaal verzorgen

Een andere slimme manier om aan nieuw beeldmateriaal te komen, is door anderen hier voor te strikken. Zo zijn er best wat kleine merken die werken met Brand Reps. De Brand Reps maken dan mooie foto’s van de producten die ze gratis krijgen. Die foto’s kun je dan vervolgens zelf weer gebruiken voor bijvoorbeeld promotie. Denk er wel aan dat je duidelijke afspraken maakt over de bronvermelding van de foto’s, je hebt deze immers niet zelf gemaakt.

 

This post has been on my mind for a while, just didn’t know how to go at it. I’m looking for some people that would love to promote my pins/stationery on social media. I’ll send you some fun stuff and in return you take quality pics that I can use on social media (crediting you of course). I’m looking for clear, bright & happy pics that would fit my feed. • What do you need to do? – Comment below telling me if you prefer pins or stationery – Tag a picture with #littleleftyloubrandrep that showcases your photography skills! This can be a new pic or an older one. Keep in mind, I can’t see it when your profile is private. • There is no deadline, I want to keep this an ongoing thing. You can expect a message from me when I think we would be a good match ?

A post shared by Louisette (@littleleftylou_shop) on

#5 Probeer eens een GIFje

Wat is er beter dan beeld? Juist, bewegend beeld! Het gebruiken van GIFjes kan een leuke afwisseling zijn in het beeldmateriaal wat je gebruikt. GIFjes zijn speels en bieden veel ruimte voor creativiteit. Je kan stopmotion GIFjes maken, maar ook korte filmpjes of zelfs animaties. Binnenkort schrijf ik een uitgebreid artikel over hoe je GIFjes maakt. Hier vind je vast hoe het technische gedeelte werkt.

#6 Ga shoppen voor leuke fotoprops

Fotoprops zijn een makkelijke manier om je foto’s op te fleuren. Het leuke hieraan is, dat alles kan! Denk aan bloemen, confetti, taartjes, potloden en wat je ook maar kan verzinnen. Wanneer je aan de slag gaat met food photography zijn fotoprops ook écht een must. Met props maak je een foto écht af, je kan een sfeer of stijl neerzetten. Ik shop graag voor props bij de Hema, Action, Big Bazaar, Jumbo, Albert Heijn, op Marktplaats en in de kringloopwinkel.

#7 Investeer in je gereedschap

Een goede camera helpt natuurlijk enorm wanneer je goede foto’s wil maken. Maar een goede camera hoeft niet onbetaalbaar te zijn! Wat ik zelf belangrijk vind aan een camera is dat de camera een zoeker heeft, kan filmen en verwisselbare lenzen heeft. Maar dat is wat ik prettig vind werken. De beeldkwaliteit van smartphone camera’s is inmiddels ook ontzettend goed, dus schaam je zeker niet wanneer je die gebruikt. Naast het hebben van een goede camera, kan het interessant zijn om accessoires aan te schaffen. Denk aan een statief, afstandsbediening, nieuwe lens of losse flitser. Maar denk ook aan accessoires voor in je (geïmproviseerde) fotostudio. Denk aan een reflectiescherm, lampen of andere items.

Ik geloof er niet in dat je een betere fotograaf wordt van dure spullen! Je hebt ook zeker geen dingen als reflectieschermen en lampen nodig. Je kan prima zonder. Maar wanneer je hier interesse in hebt, ga er dan voor! Door met zulke materialen te experimenteren, ga je wel beter fotograferen. Want oefening, baart kunst!

Dit artikel bevat enkele affiliate links.

minty potlood

Wat is jouw ultieme tip voor betere foto’s?

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Johanne 02/06/2017 at 09:58

  Fijne tips! Ik vind het bloggen echt superleuk, maar loop vooral vast in de fotografie. Ik ga je artikel opslaan.

  • Reply Kirsten 02/06/2017 at 11:08

   Dankjewel! Het is inderdaad best lastig om steeds weer fijne foto’s bij blogposts te maken of te vinden. Ik hoop dat je met deze tips weer even vooruit kan 🙂

 • Reply Sofie Katelijne 02/06/2017 at 16:52

  brainstormen werkt inderdaad wonderlijk goed! ik besteed ook veel aandacht aan details en aan leuke spulletjes die ik erbij plaats 🙂

  • Reply Kirsten 06/06/2017 at 11:16

   🙂 Mooie foto’s maak je!

 • Reply Claire 05/06/2017 at 11:57

  Dankjewel voor de fijne tips! Ik gebruik meestal zo’n standaard marmeren achtergrond maar de laatste tijd heb ik steeds de neiging om die uit het raam te gooien (figuurlijk dan hé). Ik merk dat het het fotograferen veels te makkelijk maakt. Ik ga eens aan de slag met je tips!

  • Reply Kirsten 06/06/2017 at 11:17

   Haha, wanneer je een marmeren achtergrond gebruikt kom je inderdaad met veel weg 😛 Je kan ook eens proberen om bijv. een houtstructuur als achtergrond te gebruiken. Dat is ook lekker makkelijk, maar wel even iets anders dan al dat marmer!

 • Reply Louisette 05/06/2017 at 15:21

  Woohoo I got a blog feature 😉

  • Reply Kirsten 06/06/2017 at 11:17

   Hell yess 😀

 • Reply Carlijn 06/06/2017 at 11:31

  Handige tips, leuk! Inzet van vriend + kat gebruik ik ook wel eens, haha! Vooral m’n kat is een echte photobomber, hahaha!

  • Reply Kirsten 07/06/2017 at 10:59

   Hahaha, is dat niet een reden om nog meer van je kat te houden? 😀

 • Reply Anke 06/06/2017 at 14:18

  Wat een leuk artikel zeg, deze tips ga ik onthouden! Ik ben erg benieuwd naar je post met tips hoe je gifjes maakt.

  • Reply Kirsten 07/06/2017 at 10:59

   Dankjewel! Ik hoop dat het GIFjes artikel ergens in de komende twee weken online gaat komen 🙂

 • Reply Krystle 09/06/2017 at 21:34

  Goede tips zeg die kon ik zeker wel gebruiken! Heb hem ook meteen opgeslagen en ga er zeker gebruik van maken!

 • Reply Melissa 09/06/2017 at 21:59

  wat leuk deze tips te lezen… ik vindt fotograferen namelijk ontzettend leuk, maar weet niet waar de inspiratie vandaan moet halen. Dit zijn wel weer leuke tip. Op dit gebied ben ik echt een newby hoor… doe het voor de fun, sinds ik van mijn moeder haar prachtige dure camera heb gekregen ( dus weg met de mobiel foto’s maken ) en hupsakee…. moeders staat nu met een mega lens in de hand… hahaha

 • Reply Girls-Things 10/06/2017 at 14:56

  Handige tips! Heel leuk.
  Ik ga mijn vriend eens strikken 😉

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.