kirsten zinger
Persoonlijk

Dit heb ik de afgelopen drie jaar geleerd

Ondernemer zijn is geen functietitel, het is een levensstijl. Als er iets is wat voor mij de afgelopen drie jaar goed omschrijft dan is dit het wel. Er is veel gebeurd sinds ik een kleine drie jaar geleden voor de laatste keer een blog publiceerde op Team Small Business. Het voelt als een heel leven geleden dat ik aan TSB werkte als mijn afstudeerproject, tegelijk voelt het ook als gisteren. Omdat het vreemd voelt om de draad ‘gewoon’ weer op te pakken – alsof er geen drie jaar tussen heeft gezeten – geef ik een kleine recap van de afgelopen drie jaar.

kirsten afgestudeerd

Ik haalde mijn diploma!

Van ondernemend afstuderen naar loondienst

Ik geloof dat ik hier niet eens een blogpost aan heb besteed, maar dankzij Team Small Business ben ik afgestudeerd! Ik heb de studie Communication & Multimedia Design met succes afgerond. Fuck yes! Ik was zo blij en tegelijk ook zo bang – geen studie betekent geen studiefinanciering om op terug te vallen. Dit betekende dat ik in ieder geval iets moest gaan doen om de huur te betalen. Mijn webshop met vintage liep wel goed, maar ik hield er niet heel veel geld aan over. Ook Team Small Business was een bescheiden succes – maar niet zo succesvol dat ik er binnenkort de huur mee zou kunnen gaan betalen. Daarom besloot ik te gaan solliciteren. Ik had tenslotte vijf jaar gestudeerd om vervolgens een baan te krijgen, toch?

Ik verdiende mijn boterham met schrijven over dildo’s

Dus ik solliciteerde me een slag in de rondte en vond een baan als content marketeer/ storyteller bij EDC. Het moederbedrijf van Easytoys. En bij Easytoys verkopen ze speelgoed voor volwassenen. Het grootste deel van mijn werkzaamheden bestond uit schrijven voor de blog van EasyToys. In de 10 maanden dat ik er werkte schreef ik meer dan 100 artikelen die je tot de dag van vandaag nog kunt lezen. Ik heb er heel wat bijgeleerd over seks. Zodra ik iemand vertel dat ik hier heb gewerkt kan ik rekenen op een uitgesproken reactie. Van “Testte je de toys ook zelf?” tot “Haha dildo’s”. Nagenoeg alle reacties die ik krijg maken één ding duidelijk: dit onderwerp zit nog vol met taboes. Taboes waar ik zelf geen last meer van heb – 10 maanden schrijven over seks verruimt je blik flink.

easytoys huishoudbeurs

Stoppen met een passie

Bij EDC werkte ik vier dagen, zodat ik één dag in de week voor mijn webshop had. Dit leek me ideaal, maar bleek dat zeker niet te zijn. Mijn webshop was mijn passie, maar veranderde in deze periode in een tweede baan. Doordat ik niet genoeg tijd had om te werken aan de webshop-zaken die ik leuk vond, bleven alleen de minder leuke taken over. Ik was veel tijd kwijt aan het inpakken van bestellingen en het contact hebben met klanten. Administratie. Zo nu en dan kon ik kringloopwinkelen om voorraad te vinden, maar lang niet zo vaak als ik zou willen. Daarom besloot ik te gaan stoppen. Hierdoor zou ik ook meteen meer vrije tijd hebben om andere passies op te pakken en eventueel wat freelance werk te doen.

Bellen over betaalpassen

Helaas was de baan niet van lange duur. EDC zit gevestigd in Veendam en mijn appartementje vind je in Leeuwarden. Een gebrek aan een rijbewijs en geen mogelijkheden om dichterbij te gaan wonen maakten dat ik vier en een half uur per dag in het OV doorbracht. Gelukkig kon ik een dag in de week thuis werken, waardoor ik dit ‘maar’ drie dagen per week hoefte te doen. Het reizen begon me na een tijd echt op te breken, dus zocht ik werk dichterbij huis. Dit werd de ING bank, waar ik als customer loyalty team member aan de slag ging. Klink hartstikke chique – maar ik zat gewoon dagelijks over betaalpasjes te bellen. Niet echt mijn droombaan. Het betekende wel dat ik meer vrije tijd had, dat deed me echt goed! Ook heb ik leuke vrienden overgehouden aan deze periode.

ing bank

Tijdens mijn eerste werkweek bij ING

Toch weer een baan als content marketeer

Na vier maanden in het bankwezen had ik het wel bekeken. Ik kreeg de kans om als content marketeer aan de slag te gaan in Groningen, bij daar-om.nl. Daar-om.nl is een online marketing bureau. Dit betekent dat ik hier voor verschillende klanten werkte. Ik had ruim 20 klanten waar ik strategieën voor maakte, content voor produceerde en regelmatig contact mee had. Deze baan was leuk en divers – soms wat hectisch – en had een groep leuke collega’s om me heen. Een ding was zeker: dit kwam dichter in de buurt van mijn droombaan dan het bellen over bankpasjes. Hoewel ik inmiddels al wel bezig was met mijn rijbewijs had ik deze nog niet. Dus reisde ik elke dag met het openbaar vervoer naar Groningen en weer terug. Een stuk beter te doen dan naar Veendam, maar het koste me toch ook snel 3 uur per dag.

daar-om.nl

Kerst bij daar-om.nl

Een kapotte vouwfiets, geweldige collega en toch een rijbewijs?

De aankoop van een vouwfiets scheelde me wat tijd, nu hoefde ik niet meer met de bus. Als ik wat meer geld had geïnvesteerd had ik wellicht een wat comfortabelere vouwfiets gehad. Dit exemplaar gaf niet bepaald een veilig gevoel – om eerlijk te zijn heb ik er zo nu en dan doodsangsten op uitgestaan. Het duurde dan ook niet lang voordat deze vouwfiets het leven liet. Ik heb er geen traan om gelaten en stapte elke dag lekker in de bus. Laten we eerlijk zijn, als het regent is dit geen straf. En regenen deed het genoeg. Tot de zomerdienstregeling kwam en de bus een stuk minder ging rijden. Shit, nu was ik wel heel lang onderweg.

Melissa to the rescue. Deze geweldige collega gaf me een fiets! Gratis! Nog een goede fiets ook, waardoor ik zonder doodsangsten naar het kantoor van daar-om.nl kon fietsen. Het scheelde me bakken met tijd en eerlijk is eerlijk. Met mooi weer is fietsen naar je werk heerlijk! Ondertussen bleef ik doorstrijden om mijn rijbewijs te gaan halen – dit zou me de ultieme tijdswinst opleveren. Helaas ben ik niet zo’n natuurtalent. Ik begon met rijlessen bij autorijschool Storm toen ik nog nét in Veendam werkte. Ik leste al in een automaat, om het mezelf niet onnodig lastig te maken. Maar ook rijden in een automaat bleek een flinke uitdaging voor me te zijn. Overzicht houden in het verkeer was de vaardigheid die bij mij ontbrak. Het heeft anderhalf jaar gekost om dit te leren. Toen koste het me nog een paar maanden om tijdens het examen relaxed genoeg te zijn om het te halen. Zenuwen zijn een bitch. Uiteindelijk haalde ik mijn rijbewijs wel – maar werkte ik niet meer bij daar-om.nl in Groningen toen het zo ver was.

fiets

Dé fiets 🎉

Wéér een nieuwe baan

Zeg Kirsten, word je niet eens moe van al dat gewissel van werk? Ik zal het toegeven, zo vaak een nieuwe baan is niet ideaal. Toch besloot ik toen ik bij daar-om.nl werkte verder te kijken naar iets anders. Hoewel de collega’s heel gezellig waren – de feestjes waren ge-wel-dig – het werk leuk was en er uitdaging in zat, paste het toch niet helemaal. De reistijd was voor mij een probleem, zelfs met de auto is het ruim drie kwartier heen én terug. Ook het gevoel zat niet helemaal goed. Hoewel het niet heel concreet is vind ik het wel belangrijk om naar je hart te blijven luisteren. Ik besloot rustig rond te kijken voor een andere baan en binnen no-time was het raak. Bij Webwijs in Heerenveen (28 minuten met de auto, drie kwartier met de trein) zochten ze een content marketeer. Ik besloot te solliciteren, de klik was er en ik ben ervoor gegaan. Wéér een nieuwe baan!

Webwijs kerst

Kerst bij Webwijs

Ouder, wijzer en een rijbewijs rijker

Inmiddels was ik al wat ouder en wijzer geworden. Het voordeel van in korte tijd verschillende banen hebben is dat je veel leert over hoe bedrijven werken. Ik had een goed beeld gekregen van wat ik wel fijn vind en wat niet. Wat ik belangrijk vind, wat dealbreakers zijn en waar ik me overheen kan zetten. Zo weet ik nu bijvoorbeeld over mezelf dat ik autonomie enorm belangrijk vind. Ik wil zelf beslissingen kunnen maken, ideeën kunnen uitwerken en stappen kunnen zetten. Bij de ING bank kon dit totaal niet, wat me heel ongelukkig maakte. Bij Webwijs kan dit gelukkig wel. Toch begon het weer te kriebelen. Mijn webshop had ik al tijden geleden achter me gelaten. Ik haalde – eindelijk – mijn rijbewijs. Hierdoor kreeg ik meer tijd.

Ik had de impact hiervan echt onderschat! Wauw, er ging een wereld voor me open! Ik kon in de weekenden familie en vrienden bezoeken zonder treintijden uit te pluizen en te vragen of iemand me op station X wilde oppikken. Mijn reistijd naar werk werd korter en prettiger. Goed, de eerste weken vond ik het doodeng om in mijn moordmachine (Fiat Punto, 2004) over de snelweg te razen. Maar ook dat went. Nu vind ik het heerlijk om in de auto te zitten met fijne muziek, een luisterboek of podcast aan. Het leverde me veel meer tijd én ruimte in mijn hoofd. In de ruimte in mijn hoofd begon het te kriebelen: ik wil weer ondernemen.

fiat punto

Mijn moordmachine

Het beste van beide werelden

Ik ging het gesprek aan bij Webwijs en we kwamen tot een goede oplossing. Vanaf juni 2020 werk ik nog 24 uur voor Webwijs, dat zijn drie dagen. Zo krijg ik de ruimte om naast mijn werk voor Webwijs ook andere dingen op te gaan pakken. Freelance werk, weer wat verkopen in mijn webshop én ruimte om Team Small Business nieuw leven in te blazen. Dus hier zijn we dan, drie jaar na mijn afstuderen. Ik heb jullie gemist! Ook zit ik boordevol ideeen om mee aan de slag te gaan voor mezelf (Studio Zinger) en Team Small Business.

En die crisis dan?

Goed, laten we het ook even over de olifant in de rechterhoek van de kamer hebben. Ja, het is crisis. Ja, Webwijs bood me ook een contract aan voor 36 uur per week. Wat misschien een veilige keuze was geweest, financieel was het vast verstandiger geweest. Maar fuck verstandig zijn, pardon my french.
Crisis of niet, inmiddels ben ik ervan overtuigd dat je altijd voor je eigen geluk moet kiezen. Zekerheid en geld zijn geen garantie voor geluk. Sterker nog, ik vind zekerheid zo’n enorme dooddoener. Van kiezen voor zekerheid kán je bijna niet gelukkig worden.

Zo nu en dan moet je een duik nemen in de onzekerheid. Kopje onder. Ondanks je onzekerheid flirten met een leuk mens, wie weet is het je nieuwe levenspartner. In de auto stappen met een tent in je achterbak zonder dat je weet waar je heen gaat. Daarom ga ik dit experiment aan. Wie weet wil ik over een half jaar weer voor 100% in loondienst. Of misschien gaat het juist de andere kant op en ga ik 100% voor ondernemen. Of dit zou zomaar de perfecte verhouding kunnen zijn waar ik het gelukkigste van wordt. Ik merk het vanzelf! En weet je wat, ik heb zin in dit avontuur.

Team Small Business – versie 2.0

Lang verhaal kort: je kunt de komende tijd weer nieuwe content verwachten op Team Small Business. Dit ga ik niet alleen doen, ik heb de hulp ingeschakeld van nieuwe gastbloggers. Dit betekent dat de nieuwe content op Team small Business een mix zal zijn van artikelen door yours truely en verhalen van andere ondernemers. Hoe dit er precies uit gaat zien, dat zien we vanzelf. Gewoon beginnen is het halve werk.

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.