Inspiratie

Babe, you got this – Emilie Sobels & Martje Haverkamp

In de afgelopen weken kon ik op Instagram niet om dit boek heen. Het lijkt wel alsof iedere girlboss die ik ken, dit boek heeft aangeschaft. Tsja, dan kan ik ook niet achterblijven. Hoewel het boek me ook zeker wel aanspreekt, het gaat immers over ondernemen en #girbosses, kreeg ik ook een beetje jeuk van de titel. Babe, you got this. Van meisje met dromen naar vrouw met succes. Het voelt een tikje, denigrerend? Ik kan er niet zo goed mijn vinger op leggen. Snel door naar de inhoud dan maar!

Girlbosses aan het woord

Babe, you got this is geschreven door Emilie Sobels en Martje Haverkamp. Helaas kon ik niet helemaal uit het boek halen wie wat schrijft. Eigenlijk heb ik het idee dat Martje alles heeft geschreven. Ze stelt zich namelijk aan het begin van het boek voor, de rest van het boek is allemaal in de ik-vorm geschreven. Het is voor mij een beetje een mysterie wat Emilie Sobels precies met het boek te maken heeft; behalve dat ze de girlbosses voor de interviews heeft aangeleverd.

Het boek is gebaseerd op interviews met 23 girlbosses. Dit leverde zo’n 29 hoofdstukjes op. In elk hoofdstukje lees je meningen, tips en anekdotes van verschillende girlbosses over het onderwerp van het hoofdstuk. Aan het einde van het boek vind je de portretjes van al deze girlbosses, met mooie foto’s. De onderwerpen van de hoofdstukken zijn lekker divers, zaken als plannen worden behandeld; maar ook de druk vanuit de mooie plaatjes industrie.

Wat ik jammer vind, is dat er voor een heel specifiek soort girlboss is gekozen. De dames zijn allemaal eind twintig, begin dertig. Het overgrote deel heeft blond haar en kleed zich volgens de laatste trends. Stuk voor stuk knappe dames om te zien, met succesvolle banen in de online wereld. Ik snap ook wel dat deze succesvolle dames geen 30 in het dozijn zijn. Maar toch voelt het voor mij wel zo. Als dit het doel is, het ultiem haalbare, dan hoeft het van mij niet zo. Ik heb een heel ander beeld bij girlbosses. De dames in dit boek zijn óók girlbosses, maar slechts een klein facet van het hele ding. Ik vind het jammer dat de groep niet wat diverser is, dat had van mij wel gemogen.

Wereld aan wijsheid

Goed, ondanks dat ik graag ook van andere girlbosses had gehoord, hebben de girlbosses in het boek veel nuttigs te vertellen. Ik vind het leuk dat het boek is geschreven vanuit Martje, die als begin twintiger op zoek gaat naar de antwoorden op alle vragen die ze heeft. Ik weet als geen ander dat het best lastig is om richting te vinden wanneer je net je diploma hebt. De wereld kan soms best groot en boos voelen. Martje stelt veel vragen die ik zelf niet zo snel zou durven te vragen, zeker niet aan zulke succesvolle dames. Dit zorgt er voor dat er veel persoonlijke verhalen gedeeld worden in het boek. Ook onzekerheden worden gedeeld, wat toch best een uitzondering is in onze perfecte Instagram bubbel!

Ik had er wel moeite mee om lange stukken in één keer te lezen. In de hoofdstukken worden steeds de girlbosses aangehaald, met vermelding van namen. Dat leest niet heel vloeiend en vaak weet ik ook al snel niet meer wie een girlboss precies is, terwijl het juist waardevol is om wat context te hebben. Dit zorgt er voor dat ik steeds naar achter moest bladeren om het portret van de betreffende persoon bij de tekst te zoeken. Ik heb niet meer dan twee hoofdstukjes per keer gelezen, omdat de namen me dan begonnen de duizelen. Het is leuk om bijvoorbeeld steeds een hoofdstuk te lezen voor je aan je werkdag begint, want de wijsheden zijn zeer de moeite waard.

Het oordeel van Team Small Business

★★★☆☆

Ik weet nog niet precies wat ik van dit boek vind, om eerlijk te zijn. Het was dan ook een hele klus om met een beoordeling te komen. Ik heb besloten om drie sterren te geven aan Babe, you got this. Ik kan zien hoe veel tijd, passie en liefde er in dit boek gestoken is. Voor mij weegt het echter ook heel erg zwaar dat ik de uitgekozen girlbosses geen goede afspiegeling vind van de werkelijkheid. Succes is een objectief begrip, mijn definitie van succes is heel anders dan die van de auteurs.

De schrijfstijl is heel erg vlot en fijn, maar doordat de interviews steeds worden aangehaald leest het niet echt lekker. Ik vind het boek wel de moeite waard, er staan veel nuttige tips en wijsheden in. Voor mij was het boek helaas een dikke tegenvaller, ik had verwacht dat ik het boek in één ruk uit zou lezen. Het onderwerp spreekt me namelijk onwijs aan, het is waar ik over blog en waar ik mijn werk van wil maken. Dus ik vond het jammer dat het niet zo lekker weglas als ik had gehoopt. Ik ben geen fan, helaas!

Babe, you got this is hier te koop voor €17,99

Alle leestips vind je hier. Ik hoor ook graag jouw leestips & suggesties! In dit artikel zijn affiliate links aanwezig.

minty potlood

Heb jij dit boek al in huis?

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Johanne 06/07/2017 at 12:44

  Kijk, dit vind ik nou een fijne inhoudelijke review. Heb elders wel wat andere ‘reviews’ gelezen, maar die waren niet kritisch en gingen totaal niet in op de inhoud. Vind het wel interessant wat je zegt over in hoeverre de girlbosses in het boek overeenkomen met de werkelijkheid. Ik snap geloof ik wel wat je bedoelt. Hmm, nu moet ik goed nadenken of ik dit boek wel wil lezen…

  • Reply Kirsten 07/07/2017 at 13:47

   Dankjewel! Ik vond het best spannend om wat kritischer te zijn. Het boek is wel de moeite waard om te lezen, maar ik vind het niet zo’n boek die je in je kast moet hebben staan. Misschien eerder een boek om een keer van iemand te lenen!

 • Reply Marjolein Goedhardt 11/07/2017 at 12:29

  Leuke en uitgebreide review. Ik heb het boek ook liggen en ben er momenteel mee bezig. Je hebt gelijk dat er vaak een naam wordt aangehaald en dat ik bij mezelf die persoon niet in een referentiekader kan plaatsen. De schrijfstijl is wel luchtig en ik haal er wel tips en tricks uit. Het onderwerp spreekt me aan en het kan nog ietwat breder getrokken worden.

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.