Boekhouder of boekhoudprogramma
Ondernemen

Waarom je niet zou moeten besparen op een boekhouder, maar hoe het tóch kan

Het is niet gek dat veel kleine ondernemers hun boekhouding zelf (proberen te) doen. Volgens ZZP Daily ben je maandelijks tussen de €79 en €92 euro kwijt voor het uitbesteden van je boekhouding. Dat is nogal een bedrag. Al helemaal als startende ondernemer een behoorlijke investering. Besparen op een boekhouder kan echter ook gevaarlijk zijn. Nikkie den Dekker – co-founder van boekhoudoplossing Paperdork – legt je uit waarom en hoe je tóch kunt besparen op een boekhouder.

Heb je een boekhouder nodig?

De eerste vraag is natuurlijk of je überhaupt een boekhouder nodig hebt. Een boekhouder is namelijk niet verplicht. Of een boekhouder nodig is en of je deze vanaf het begin al nodig hebt is heel persoonlijk. Je kunt jezelf hiervoor een aantal vragen stellen.

  • Hoe complex is je administratie? (# bonnen, zaken met het buitenland, type uitgaven etc.)
  • Ben je bekend met financiële terminologie? (denk aan activa/passiva, afschrijvingen, balans)
  • Vind je het leuk om je te verdiepen in fiscale regelingen?
  • Hoeveel tijd kost het bijhouden van je administratie en doen van je aangiftes en hoe nuttig kun je die tijd anders besteden?
  • Hoeveel stress krijg jij van je boekhouding?

Met een beetje achtergrond, of op zijn minst de wil om je erin te verdiepen, is het zeker mogelijk om je boekhouding geheel zelf te doen. Maar als jij onzeker bent, of als het jou simpelweg gewoon stress oplevert dan is het in de meeste gevallen verstandig om met een boekhouder te werken. Als je er toch nog niet helemaal zeker over bent, kun je ook deze quiz volgen.

boekhouder besparen

Ga niet blind voor de goedkoopste optie

Toch een boekhouder? Staar je dan alsjeblieft niet blind op de goedkoopste optie! Want wist jij dat de titel van boekhouder, in tegenstelling tot een accountant, niet beschermd is? Dat betekent dat praktisch iedereen zichzelf boekhouder kan noemen. Daar schuilt dus een gevaar. Ga altijd goed na of de boekhouder die jij op het oog heeft ook de goede kennis en ervaring heeft. Als jouw boekhouder er een zooitje van maakt dan ben je bij een controle van de Belastingdienst nog verder van huis.

Toch geld besparen

Toch zijn er wel degelijk mogelijkheden om kosten te besparen. Sowieso zegt men dat een goede boekhouder zich terugverdiend. Dat is voor sommige ondernemers zeker waar, maar niet wat ik bedoel. Traditioneel leverde je bij je boekhouder een doos met bonnen aan waarna ze netjes in een administratie werden verwerkt. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel boekhoudprogramma’s waarmee het bijhouden van je administratie echt een eitje is geworden. Dus waarom deze taak nog uitbesteden? Je maakt een foto van je bonnetje, vult wat gegevens aan en klaar. En het moeilijke aangiftewerk? Dat laat je de boekhouder doen. Best of borth worlds: en het scheelt je letterlijk tientallen euro’s per maand. En pssst: gebruik alsjeblieft ook een boekhoudprogramma als je niet met een boekhouder wilt samenwerken. Daar wordt je leven een stuk makkelijker van.

minty potlood

Dit gastartikel is geschreven door Nikkie den Dekker van Paperdork.

nikkie paperdork

Paperdork is een boekhouding totaaloplossing voor de ondernemer van nu. Voor een vast bedrag per jaar krijg je toegang tot het online boekhoudprogramma en een vaste ‘cijfermeester’ voor al je aangiftes en vragen. Zo hoef jij niet meer te stressen over jouw boekhouding, en kun jij gewoon je cijfers gaan rocken!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.