Ondernemen

BTW voor beginners #5 – BTW aangifte Prestaties Binnenland

LET OP: DIT ARTIKEL HEEFT SINDS JUNI 2017 GEEN UPDATES GEHAD.

Heb je je administratie op orde, je btw-nummer aangevraagd en je inloggegevens paraat? Dan is het nu tijd voor de Aangifte Omzetbelasting, ook wel btw-aangifte genoemd. De aangifte bestaat uit een aantal vragen die je moet beantwoorden, en ze zijn echt nogal vaag! Geen paniek! We ontcijferen de vragen een voor een zodat jij je btw-aangifte juist kunt invullen/

Alle artikelen in de reeks BTW voor beginners vind je hier

1. Prestaties Binnenland

Alle leveringen van goederen en diensten vallen hieronder. Stel dat je 100 printjes van jouw aquarel werk hebt verkocht in dit kwartaal. 80 hiervan zijn binnen Nederland verkocht en je hebt hier €800 aan verdient, inclusief 21% btw. Het btw-bedrag hiervoor is €138,84 en €661,16 is de omzet.

Van de Belastingdienst mag je “afronden in uw voordeel”. Het is voordelig om de bedragen in vak 1 af te ronden naar beneden.

Je vult de prestatie van €661,- in de eerste kolom in, het btw-bedrag moet je zelf invullen in de 2e kolom. Dat rekent het programma dus niet zelf uit!

Omzet Omzetbelasting

1A Prestaties binnenland belast met hoog tarief

€661 €138

 

Je hebt op de Koningsmarkt ook karikaturen getekend tegen betaling. Dit valt onder het lage btw-tarief van 6%. Hier heb je €150 aan verdient, inclusief 6% btw. Het btw-bedrag is €26,03 en de omzet is €123,97.

Omzet Omzetbelasting

1B Prestaties binnenland belast met laag tarief

€123 €26

De volgende kolom geldt alleen in hele specifieke situaties, zoals het runnen van een sportkantine. Vul hier 0 in als jij geen speciale afspraken hebt met de Belastingdienst over jouw btw-tarief.

Omzet Omzetbelasting

1C Leveringen/diensten belast met overige tarieven behalve 0%

0 0

De volgende kolom gaat over zaken die je deels voor je bedrijf en deels privé gebruikt. Denk hierbij aan een printer of een auto van de zaak. De verdeling van privé en zakelijk gebruik laat de Belastingdienst aan jou over. Voor de printer kun je bijvoorbeeld een schatting maken: 10% van wat je vorig jaar hebt geprint waren bijv. treintickets voor jezelf. Vul bij 1D dan 10% in van de btw die jij hebt betaald bij de aanschaf van de printer. De overige 90% vullen we verderop in de aangifte in.

Let op: vul 1D in bij de laatste aangifte van het jaar!

Omzet Omzetbelasting

1D Privé-gebruik

€10

Vraag 1E heeft te maken met BTW verleggen, wat alleen van toepassing is bij specifieke werkzaamheden, bijvoorbeeld in de (scheeps)bouw. Kijk voor meer informatie over BTW verleggen op de site van de Belastingdienst

Bij 1E vul je tenslotte ook je omzet in die je hebt genoten voor leveringen en diensten die belast zijn met 0%. Hier vind je een lijst met alles wat onder het 0% tarief valt

Let op: goederen en diensten die zijn vrijgesteld van BTW zijn niet hetzelfde als leveringen / diensten belast met 0% btw. Wat raar allemaal! Toch moet je hier even goed bij opletten.

Onze fictieve ondernemer heeft een lezing gegeven bij een vereniging. Ze heeft een vergoeding van €50 ontvangen, maar gezien deze dienst is vrijgesteld van de btw hoef je niet meer met dit bedrag bij deze btw-aangifte. Hier vind je alle goederen en diensten die vrijgesteld zijn van btw.

Omzet Omzetbelasting

1E Leveringen/diensten belast met 0% of niet bij u belast

€0 €0

Dat was vraag 1! Dat viel geloof ik wel mee. Onze fictieve ondernemer heeft nu al haar prestaties binnenland ingevuld en is klaar voor vraag 2: Verleggingsregeling binnenland en vraag 3: Prestaties naar of in het buitenland. Hier gaan we volgende week mee verder!

bewegende centjes gifje

Nog vragen?

Laat ze achter in de reacties, of stuur Team Small Business een berichtje. Het laatste artikel in deze serie is een FAQ artikel, waarin Mardie de meest gestelde vragen gaat beantwoorden.
minty potlood

dit gastartikel is geschreven door

Mardie Feikens Portret

Mardie Feikens

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Nicole Orriëns 07/06/2017 at 09:18

  Aargh, ik word hier zenuwachtig van… Ik vind de BTW aangifte altijd erg ingewikkeld en hoop maar dat ik het goed doe allemaal.

  • Reply Kirsten 07/06/2017 at 10:54

   Herkenbaar! Wordt het met deze reeks artikelen al wat duidelijker? Of zijn er nog dingen waar je vragen over hebt of die je niet snapt? 🙂

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.