Ondernemen

BTW voor beginners #6 – Prestaties naar of in het buitenland

LET OP: DIT ARTIKEL HEEFT SINDS JUNI 2017 GEEN UPDATES GEHAD.

We zijn nu aangekomen bij vraag 2 en 3 van je btw-aangifte. Vraag 2 gaat over verleggingsregelingen, iets waarmee je als starter waarschijnlijk nog niet te maken hebt. Als je echter in het buitenland je producten verkoopt, zoals via Etsy, Shopify of een andere online marktplaats, dan moet je even goed opletten bij vraag 3.

De draad kwijt? Alle artikelen in de reeks BTW voor beginners vind je hier

2. Verleggingsregelingen binnenland

Bij vraag 1E kwam de verleggingsregeling al even aan bod. Daar ging het om leveringen van goederen en diensten waarbij de btw is verlegd naar een andere ondernemer. Nu gaat het om btw die een andere ondernemer aan jou heeft verlegd. Dit geld weer voor hele specifieke situaties. Kijk even op de website van de Belastingdienst indien jij denkt dat dit op jou van toepassing is.

2a Leveringen / diensten waarbij de heffing van omzetbelasting naar u is verlegd

€0

3. Prestaties naar of in het buitenland

Hierbij word een onderscheid gemaakt tussen landen buiten de EU, en landen binnen de EU. Ben je even vergeten wie er allemaal nog in de EU zit? Kijk hier. En ja, het Verenigd Koningkrijk staat er tot nu toe gewoon bij, Brexit of niet.

We grijpen even terug op onze fictieve illustrator. Zij heeft 15 prints van €10 per stuk verkocht aan landen buiten de EU. Ze heeft hier €150 aan verdiend, waarvan ze 21% btw (oftewel €26,03) zou moeten afdragen. Toch?

Wel – nee. Bij levering buiten de EU werkt het een beetje anders. Men gaat ervan uit dat het land waar je je aquarelprint naartoe stuurt zelf de inning van hun belasting regelt. Huh?

De meeste overheden innen belasting over de bedrijvigheid van haar mensen en wat zij aan waarde toevoegen, als zij een product maken van een grondstof. Een papierbedrijf maakt papier, een drukker drukt jouw print erop af, en jij verkoopt het door. Onderling betalen jullie geen btw aan elkaar, want het is de bedoeling dat uiteindelijk de koper opdraait voor het betalen van de btw. Jij bent eigenlijk maar een tussenpersoon die het door middel van een veel te ingewikkeld systeem (waar wij je gelukkig mee helpen) bij de overheid moet krijgen. Maar jij woont helemaal in Nederland, en je koper misschien wel in Nieuw-Zeeland, dus hoe gaat de Nieuw-Zeelandse regering erop toezien dat zij hun centjes krijgen?

Invoerrechten en douane

Dit gebeurt door het heffen van invoerrechten en btw door de douane. Van een printje van €10 liggen de meeste douanes niet wakker, maar als het gaat om een significant bedrag kan de koper een naheffing krijgen bestaande uit het geldende btw-percentage in hun land, plus administratiekosten. Dit is jou misschien wel overkomen toen je iets uit het buitenland bestelde, ook als particulier. Om te voorkomen dat een koper twee keer btw betaalt (1x aan jou en 1x aan de douane) gaat de Belastingdienst uit van het tarief van 0% btw. Dat er in de praktijk maar weinig kopers ook echt btw betalen aan hun douane is een zaak waar de Belastingdienst in Nederland zich niet mee bezig houdt.

Wat heeft dit tot gevolg voor jouw prijsvoering? In principe moet je aan je klanten buiten de EU (ondernemer of particulier) je prijs plus 0% btw rekenen. Echter, op webshops zoals Etsy waar alle prijzen voor iedere bezoeker gelijk blijven is dit lastig. Sommige ondernemers lossen dit op met een 21%-kortingskode, of storten 21% terug. Anderen geven iets extra’s bij hun bestelling, en weer anderen nemen het verschil (wat toch een voordeel is voor jou als verkoper) voor lief. Hoe jij dit wil oplossen is aan jou, zolang jij maar duidelijk die 0% btw op je factuur hebt staan.

We komen nu terug bij de 15 verkochte aquarelprintjes. Want je moet wel degelijk een bedrag invullen bij vraag 3a: Leveringen naar landen buiten de EU (uitvoer). Je vult namelijk je omzet in, dus die €150. Want de Belastingdienst houdt natuurlijk wel in de gaten hoe populair jij bent in het buitenland!

omzet btw

3a Leveringen naar landen buiten de EU (uitvoer)

€150 nvt

 

Dit was weer een hele brok informatie, maar we zijn toch een stapje verder in de btw-aangifte. Volgende week kijken we naar leveringen naar of diensten in landen binnen de EU!

bewegende centjes gifje

Nog vragen?

Laat ze achter in de reacties, of stuur Team Small Business een berichtje. Het laatste artikel in deze serie is een FAQ artikel, waarin Mardie de meest gestelde vragen gaat beantwoorden.
minty potlood

dit gastartikel is geschreven door

Mardie Feikens Portret

Mardie Feikens

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Magin 22/07/2019 at 15:54

    Hoi hoi, ik had een vraagje betreft Etsy, Ik lever digitale prints, hiervoor rekent Etsy automatisch de 21% aan btw bij desbetreffend product, int deze en zou dit bedrag btw zelf afdragen, nu krijgen klanten uit NL dit automatisch te zien maar buiten de EU volgens mij ook =S als eenmanzaak weet ik niet precies wat ik hiermee zou moeten doen betreft de omzetbelasting gezien Etsy dit zelf regelt…en hoe zit het inderdaad met een factuur naar buiten EU, met de o,- btw regel (etsy stuurt een factuur, moet ik er zelf ook maken voor mijn administratie etc.)

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.