Ondernemen

BTW voor beginners #7 – Prestaties vanuit het buitenland aan u geleverd

LET OP: DIT ARTIKEL HEEFT SINDS JULI 2017 GEEN UPDATES GEHAD.

Leveren naar en afnemen uit het buitenland kan erg verwarrend zijn omdat er verschillende regels gelden voor de EU-landen en de niet-EU landen. Hou dus goed bij uit welk land je klanten komen en kijk ook kritisch naar de facturen die jij krijgt als afnemer. In dit artikel kijken we naar btw die te maken heeft met leveringen en diensten aan jou gericht, uit het buitenland.

Ik loop vast vooruit op het volgende aangiftevak: 5b Voorbelasting. Lees hier alles over voorbelasting.

4a        Leveringen/diensten uit landen buiten de EU

Weet je nog hoe het zat met btw verleggen? Als je iets buiten de EU koopt betaal je in principe geen belasting aan de buitenlandse verkoper. Zodra jouw pakje bij de douane komt, moet je deze daar aangeven. Je betaalt de invoerrechten en btw over je inkopen van buiten de EU aan de douane. Je hoeft dit bedrag dan niet nog eens aan te geven op je btw-aangifte, want je hebt al betaald. Wel mag je, als je deze kosten mag aftrekken, het btw-bedrag aangeven bij vraag 5b – voorbelasting.

De Belastingdienst snapt dat dit best irritant en verwarrend kan zijn, dus als je veel importeert kun je een vergunning artikel 23 aanvragen. Dan geef je je importproducten aan bij de Douane, maar betaal je niet direct al de btw. En je raadt het al, indien je een vergunning artikel 23 hebt, dan moet je aan het einde van het kwartaal dit bedrag alsnog opgeven. En waar? Bij 4a, dus. En dan verderop bij 5b mag je die er weer aftrekken. Een heel gedoe, maar zo houdt de Belastingdienst overzicht over hoeveel jij importeert.

Hetzelfde principe geldt voor diensten die je hebt afgenomen bij een ondernemer buiten de EU. Denk bijvoorbeeld aan een website laten bouwen of een logo laten ontwerpen door een grafisch ontwerper buiten de EU. Je betaalt geen btw aan de buitenlandse ontwerper, maar moet dit zelf berekenen en invullen bij 4a. En weer aftrekken bij 5b. Sja, leuker kunnen we het niet maken…

Weet je niet zeker of je zelf btw moet berekenen over de diensten die je afneemt? Bekijk dan de rekenhulp op de website van de Belastingdienst

wereldbol

4b        Leveringen/diensten uit landen binnen de EU

Een levering van goederen of diensten uit de EU aan jou heet een intracommunautaire verwerving. Meestal krijg je dan een factuur met 0% btw, bijvoorbeeld als je kosten voor het hebben van een Etsy winkel betaalt. Het enige wat dat betekend is dat jij 0% btw betaalt aan jouw leverancier. Je moet nu zelf de btw berekenen, op Nederlands tarief, en aangeven bij dit vak 4b. Dit geldt ook voor een factuur waar “btw verlegd” bij staat.

Gelukkig mag je deze btw als voorbelasting aftrekken. Let wel op dat je dezelfde regels toepast als bij voorbelasting bij aankopen uit Nederland. Fris je geheugen nog eens op in het artikel over voorbelasting.

Maar, grote maar – indien jouw leverancier jou toch btw laat betalen, dan moet je deze op een andere manier terugvragen. Je mag dat betaalde btw bedrag dus niet automatisch terugvragen bij 5b. Je moet je dan per land aanmelden om btw terug te vragen, en dan geldt er ook nog een drempelbedrag van €50. Betaal jij btw aan jouw leveranciers uit de EU, kijk dan hier voor meer informatie.

Leveringsdatum is geldend!

Als laatste punt: normaal moet je uitgaan van de factuurdatum om te bepalen of een levering in dit kwartaal of het volgend kwartaal valt. Bij leveringen en diensten uit de EU geldt dit niet – dan reken je met het moment waarop je de goederen krijgt of de dienst is geleverd. Dit kan dus soms raar uitpakken, dus let hier goed op bij je administratie.

Kom je er niet uit? Bekijk de rekenhulp Intracommunautaire verwervingen.

bewegende centjes gifje

Nog vragen?

Laat ze achter in de reacties, of stuur Team Small Business een berichtje. Het laatste artikel in deze serie is een FAQ artikel, waarin Mardie de meest gestelde vragen gaat beantwoorden.
minty potlood

dit gastartikel is geschreven door

Mardie Feikens Portret

Mardie Feikens

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.