heel veel briefjes van 100!
Ondernemen

BTW voor beginners #8 – Voorbelasting en kleineondernemersregeling

LET OP: DIT ARTIKEL HEEFT SINDS AUGUSTUS 2017 GEEN UPDATES GEHAD.

Gastblog door Mardie. We zijn er bijna! Nu we precies hebben doorgegeven waar onze omzetbelasting vandaan komt, is het tijd om deze weg te strepen tegenover de voorbelasting. En we kijken meteen of we in aanmerking komen voor belastingvoordeel!

De draad kwijt? Alle artikelen in de reeks BTW voor beginners vind je hier

5a Omzetbelasting (rubrieken 1 t/m 4)

Bij 5a vind je het automatisch ingevulde totaal van de omzetbelasting uit rubrieken 1 t/m 4.

5b Voorbelasting

Hier vul je het totaal in van alles wat je in Nederland hebt gekocht, en waar je dus btw van terug mag vragen. Vergeten hoe de voorbelasting ook alweer werkt? Hier kun je jouw geheugen opfrissen.

5d Vermindering volgens de kleineondernemersregeling (KOR)

De kleineondernemersregeling of KOR komt tegemoet aan kleine ondernemers die weinig btw af hoeven dragen. Je past de KOR pas toe in het 4e kwartaal van het boekjaar. In speciale gevallen mag je het ook per kwartaal of maand toepassen, maar bel eerst met de Belastingdienst om advies voor je dit toepast!

Bij de KOR zijn drie situaties te onderscheiden.

Situatie 1: Je draagt minder dan €1.345 af (5a – 5b = < €1.345)

Indien je minder dan €1.345 aan belasting moet afdragen, betaal je helemaal geen belasting. Super toch! En als je ook al kunt voorspellen dat je komend jaar ook zo weinig gaat afdragen, dan kun je helemaal ontheffing van de btw-plicht aanvragen.

Situatie 2: Je draagt tussen de €1.345 en €1.883 af (5a – 5b = €1.345 tot €1,883)

Moet je meer dan €1.345 maar minder dan €1.883 afdragen, dan draag je maar een deel van het uiteindelijke btw-bedrag af. Daar wordt het volgende sommetje voor gebruikt:

2,5 x (€ 1.883 – (btw-bedrag van vraag 5a van de aangifte – voorbelasting van vraag 5b van de aangifte))

 

Bijvoorbeeld: bij vraag 5a komen we uit op €2500. We hebben bij 5b €1000 aan voorbelasting ingevuld. We zouden dus €2.500 – €1.000 = € 1.500 moeten afdragen. Maar omdat dit meer is dan €1345, maar minder dan €1.883, dragen we maar een deel af. 2,5 maal het verschil tussen €1.883 en het berekende bedrag van €1.500.

€1.883 – €1.500 = €383 En dit maal 2,5, waardoor we uitkomen op een bedrag van €957,50. Afronden naar boven, dus €958. Dit mag je dus in mindering brengen op je originele bedrag van €1,500., en vul je in bij 5d Vermindering volgens de kleineondernemersregeling. Je daadwerkelijk af te dragen bedrag, wat je helemaal aan het eind van je aangifte zult zien, is dus €1,500 – €958 = €542.

Wat een cijfers! Gelukkig kun je bij paniek en twijfel bellen met de Belastingtelefoon, die je door de berekening heen zal helpen. Voor wie niet in de wacht wil staan heb ik hier nog een handig KOR stappenplan voor je:

Stap 1 Reken omzetbelasting minus voorbelasting uit 5a – 5b = origineel bedrag
Stap 2 Trek dit af van €1.883 1883 – origineel bedrag = verschil
Stap 3 Vermenigvuldig dit bedrag met 2,5 2,5 x verschil = bedrag in mindering
Stap 4 Vul dit bedrag in bij kolom 5d

Situatie 3: Je draagt €1.883 of meer af (5a – 5b = > €1,883)

Helaas, indien je meer dan €1.883 moet afdragen kun je geen aanspraak maken op de KOR. Maar het betekent wel dat je onderneming goed loopt, en je misschien in aanmerking komt voor andere voordeeltjes! Daar gaan we in de volgende serie artikelen dieper op in.

In aanmerking komen voor de KOR

Of je in aanmerking komt voor de KOR hangt van een paar dingen af.

Je hebt een eenmanszaak, VOF of maatschap (verenigingen en stichtingen zijn uitgesloten)
★ Je onderneming is in Nederland gevestigd
★ Je hebt je btw-administratie goed bijgehouden.
★ Het eindbedrag wat je aan de Belastingdienst moet betalen (dus je omzetbelasting minus je voorbelasting) is €1.883 of minder.

Lees meer over de voorwaarden van de KOR op de website van de Belastingdienst

You made it!

Gefeliciteerd! We hebben nu alle rubrieken van de btw-aangifte behandeld. Aan het einde van de aangifte in het aangifteprogramma krijg je een overzicht te zien van alle door jou ingevulde informatie. Bewaar deze altijd voor je eigen administratie, want zodra je je aangifte hebt gedaan kun je helaas niet meer terugkijken wat je precies hebt ingevuld.

bewegende centjes gifje

Nog vragen?

Laat ze achter in de reacties, of stuur Team Small Business een berichtje. Het laatste artikel in deze serie is een FAQ artikel, waarin Mardie de meest gestelde vragen gaat beantwoorden.
minty potlood

dit gastartikel is geschreven door

Mardie Feikens Portret

Mardie Feikens

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.