briefjes van 100 achtervolgd door een schaat
Ondernemen

BTW voor beginners #3 – Administratie bijhouden

LET OP: DIT ARTIKEL HEEFT SINDS MEI 2017 GEEN UPDATES GEHAD.

BTW administratie bijhouden, niet echt het favoriete gespreksonderwerp voor ondernemers. Enge verhalen over hoge straffen voor btw-fraude, ingewikkelde Excel-tabellen en de verwarrende website van de Belastingdienst kunnen voor een boel stress zorgen! In dit artikel helpt Mardie je op weg naar een goede btw-administratie, zodat je btw berekenen onder de knie krijgt en uiteindelijk zelf btw-aangifte kunt doen.

Alle artikelen in de reeks BTW voor beginners vind je hier

Inmiddels weten we wat BTW is en wat voorbelasting is. Maar het bijhouden van een administratie is eigenlijk het belangrijkste wanneer het op BTW aankomt. Maar een btw-administratie bijhouden, dat klinkt best ingewikkeld. We kennen allemaal de bonnetjes in een schoenendoos. Maar hoe zit het nou precies met het bijhouden van je administratie, hoe pak je dat aan? Voor de btw en de voorbelasting is het essentieel dat je een goede administratie bijhoudt. Dit kan in Excel of Numbers, of in een speciaal boekhoudprogramma. Er zijn ook diverse online templates beschikbaar die jou kunnen helpen bij je btw-administratie!

administratie bijhouden met rekenmachine

Btw op jouw factuur naar de klant

Als je een factuur maakt voor de klant geef je hier duidelijk je btw-tarief en btw-bedrag aan. Geef ook altijd je btw-nummer duidelijk weer op jouw factuur naar de klant.

Factuur voor Janson en Janson

Levering van 1 product
€85,60 (bedrag excl. btw)
Btw 21% €17,98
(btw-bedrag : 0,21 x bedrag excl btw)

Totaal €103,58
Bedankt voor uw aankoop!

Leiden Verkoop BV | KVK nummer 123456789 | BTW nummer 12345678B01.

Voor de verkoop op de markt hoef je geen bon te verstrekken aan de koper, tenzij deze daarom vraagt (bijvoorbeeld wanneer de klant zelf ook ondernemer is). De factuur die jij naar je klant stuurt is namelijk niet alleen een bon aan de klant, maar tevens een bewijsstuk in jouw administratie dat jij die btw moet afdragen. Voor een markt is het voldoende om een lijst te hebben met de verkochte producten en de bijbehorende btw. Misschien snap je nu waar die louche types op markten en braderieën vandaan komen want het wekt wel enige fraude in de hand!

veel administratie papieren

BTW op een factuur of bon naar jou (voorbelasting)

Zoals uitgelegd in het tweede artikel in deze serie, mag je de btw die jij over je aanschaffen hebt betaalt, terugvragen. Vaak leid dit tot een enorme stapel fysieke bonnetjes. De Belastingdienst hanteert een bewaarplicht van 7 jaar, en tegen die tijd zijn je bonnen vast al vervaagd… Neem dus een foto of maak een scan van je bonnetjes als je je btw-aangifte doet. Hou het goed bij! Ik plak de bonnetjes op een A4 en maak een foto, zo weet ik zeker dat de bonnetjes niet verloren gaan.

Op sommige bonnen staat alleen het btw-tarief (21% of 7%) maar niet het exacte bedrag. Gebruik dan de volgende formules om te berekenen hoeveel btw jij hebt betaald over een aanschaf. Rond het btw-bedrag af tot 2 cijfers achter de komma.

Voorbelasting berekenen over een bon zonder btw-bedrag 21% btw

(bedrag bon / 121) x 21 = het btw bedrag
(€5,95 / 121 ) x 21 = €1,03

6% btw: (bedrag bon / 106) x 6 = het btw bedrag
(€5,95 / 106 ) x 6 = €0,34

Als al dat rekenwerk je boven het hoofd groet kun je altijd op Internet een goeie btw-calculator opzoeken.

bewegende centjes gifje

Nog vragen?

Laat ze achter in de reacties, of stuur Team Small Business een berichtje. Het laatste artikel in deze serie is een FAQ artikel, waarin Mardie de meest gestelde vragen gaat beantwoorden.
minty potlood

dit gastartikel is geschreven door

Mardie Feikens Portret

Mardie Feikens

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Irina 26/05/2017 at 22:15

  Wat een handige tips! Ik ga jouw blog zeker nog even onthouden voor wanneer ik mijn eigen bedrijfje begin ^^

  • Reply Kirsten 28/05/2017 at 11:24

   Fijn om te horen! 🙂 Mocht je specifieke vragen hebben waar je het antwoord niet op kan vinden, dan hoor ik het heel erg graag!

 • Reply Astrid 27/05/2017 at 06:54

  Dat zijn handige tips. Dat bewaren van bonnetjes lijkt me lastig. Inscannen is een goed idee!

  • Reply Kirsten 28/05/2017 at 11:25

   Het is ook lastig, veel mensen bewaren ze in een schoenendoos. Het is nogal een werk om uit te zoeken (vooral wanneer je veel inkoopt!). Maar het inscannen zorgt in ieder geval voor overzicht 🙂

 • Reply Janneke 27/09/2018 at 09:46

  Hi,

  Wat een fijne informatieve site, vraagje! Volgende week sta ik voor het eerst op een markt, heb Kvk en BTW nummer, plus een boekhoud programma! Maar hoe doe ik dat straks met Kas geld? De markt is contant, ik maak erna een factuur aan van mijn totale verkoop voor het boekhoudprogramma en netjes de BTW, maar wil kasgeld hebben dus dit is een mooi begin. Moet ik dan het BTW bedrag uit mijn kas houden en weer in een apart potje bewaren? Snap er soms niets meer van, hahaha!

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.