Ondernemen

BTW voor beginners #1 – Wat is BTW eigenlijk?

LET OP: DIT ARTIKEL HEEFT SINDS MEI 2017 GEEN UPDATES GEHAD.

BTW is vaak een knelpunt voor beginnende ondernemers. Enge verhalen over hoge straffen voor btw-fraude, ingewikkelde Excel-tabellen en de verwarrende website van de Belastingdienst kunnen voor een boel stress zorgen! In dit artikel helpt Mardie je op weg naar een goede btw-administratie, zodat je btw berekenen onder de knie krijgt en uiteindelijk zelf btw-aangifte kunt doen.


Toen Mardie Feikens zelf net begon met ondernemen en in aanraking kwam met BTW, heeft ze wel 50 keer aan de telefoon gehangen met de Belastingdienst. Gelukkig wil Mardie al haar kennis over BTW met ons delen, zodat wij hopelijk wat minder vaak het telefoonnummer van de belastingdienst hoeven op te zoeken. Dit is het eerste deel in Mardie’s serie over BTW.  Alle artikelen in de reeks BTW voor beginners vind je hier

BTW staat voor belasting toegevoegde waarde. De Belastingdienst heft 21%, 6% of 0% btw over de waarde die een ondernemer toevoegt aan haar product of dienst. Iedere ondernemer moet btw afdragen, tenzij je daarvoor bent vrijgesteld. Je brengt de btw in rekening bij jouw klant.

btw berekenen met een schaar en bankbiljetten

Verschillende btw-tarieven

De belastingdienst hanteert verschillende btw-tarieven voor verschillende werkzaamheden. Het is belangrijk dat je weet binnen welk tarief jouw werkzaamheden vallen. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende tarieven. Heb je twijfels over het tarief wat voor jou geldt? Bel dan met de Belastingtelefoon (0800-0543), of neem een kijkje op de website van de belastingdienst.

Het btw-tarief van 21% wordt gebruikt voor producten en diensten. Denk hierbij aan een fotograaf, een verkoper van handgemaakte spullen, een webdesigner, een winkelier etc.

Het tarief van 6% wordt gebruikt voor boeken, treinkaartjes, geneesmiddelen en voedingsmiddelen. Sommige diensten vallen onder het 6% tarief zoals fietsenmakers, kappers en schoenmakers. Voor catering diensten geldt weer een tarief van 21%.

Het tarief van 0% wordt gebruikt voor internationale handel. Verkoop je online naar het buitenland binnen de EU, bijvoorbeeld via Etsy? Dan reken je 21% btw, die je net als bij een Nederlandse klant gewoon aan de Belastingdienst betaalt. Dit mag je doen zolang jouw omzet onder een bepaalde drempelwaarde blijft, dat per land verschilt. Ingewikkeld? De Belastingdienst heeft een handige rekenhulp om te kijken of en hoeveel btw je moet berekenen. Buiten de EU reken je altijd 0% btw.

LET OP: je moet in je administratie wél bijhouden dat je het tarief van 0% hebt gebruikt. Je hebt het bedrag namelijk wel nodig bij de btw-aangifte. 0% btw is niet hetzelfde als vrijgesteld van btw.

21% van een bankbiljet afgeknipt

Btw berekenen over producten en diensten

Het blijft natuurlijk lastig om al deze informatie toe te passen in de praktijk. Daarom laat ik nu zien hoe btw in de praktijk werkt. Stel dat je babymutsjes haakt voor de verkoop. Je vraagt natuurlijk geld voor de materiaalkosten, je tijd, en eventueel opslagkosten voor bijv. een studioruimte. Plus het liefst natuurlijk ook een mooie winstmarge!

De btw die jij hebt betaalt over de bol wol mag je terugvragen van de Belastingdienst. Dit heet voorbelasting. Daarom is het handig om in je prijsberekening altijd exclusief btw te rekenen.

Als we alle genoemde kosten bij elkaar optellen komen we uit op een bedrag van €8,- voor 1 babymutsje. Dit bedrag is inclusief materiaalkosten, een uurloon, winst én de overige kosten die je maakt. Over deze €8,- reken je dan de btw, in dit geval 21%. In een som:

Btw berekenen over een bedrag exclusief btw.
Kostprijs x btw-tarief = verkoopprijs

Babymutsje van €8,- x 0,21 = €1,68
€8,- + €1,68 = €9,68
Je verkoopprijs is €9,68, waarvan jij €1,68 aan belasting moet afdragen.

Met 6% werkt het net zo.

Knipbeurt van €40,- x 0,06 = €2,40.
€40,- + €2,40 = €42,40
Je verkoopprijs is €42,40, waarvan jij €2,40 aan belasting moet afdragen.

 

Maar Mardie, ik zie nooit zulke gekke bedragen in winkels!

Ik kan het me goed voorstellen dat je liever een mooi rond bedrag als verkoopprijs wil aanhouden. Mocht je dit graag willen, dan kun je gelukkig ook terugrekenen hoeveel daarvan je moet afdragen aan btw. Dit is helaas niet 0,21 x verkoopprijs. Dat zou wel erg makkelijk zijn!

 

Btw berekenen over een bedrag inclusief btw.
21% (verkoopprijs / 121) x 100 = bedrag exclusief btw

Babymutsje van €9,95,- / 121) x 100 = €8,22
Op je factuur zet je €8,22 als kostprijs, en €1,76 als btw-bedrag.

6%: (verkoopprijs / 106) x 100 = bedrag exclusief btw

Knipbeurt van €50,- / 106) x 100 = €47,17.
Op je factuur zet je €47,17 als kostprijs, en €2,83 als btw-bedrag.

bewegende centjes gifje

Nog vragen?

Laat ze achter in de reacties, of stuur Team Small Business een berichtje. Het laatste artikel in deze serie is een FAQ artikel, waarin Mardie de meest gestelde vragen gaat beantwoorden.

minty potlood

dit gastartikel is geschreven door

Mardie Feikens Portret

Mardie Feikens

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Hans Wassink 04/09/2018 at 10:21

  Kirsten,
  Het btw bedrag voor het babymutsje van verkoop €9,95 klopt niet.
  €1,76 moet zijn €1,73
  Groet, Hans

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.