Ondernemen

BTW voor beginners #2 – Voorbelasting

LET OP: DIT ARTIKEL HEEFT SINDS MEI 2017 GEEN UPDATES GEHAD.

BTW is vaak een knelpunt voor beginnende ondernemers. Enge verhalen over hoge straffen voor btw-fraude, ingewikkelde Excel-tabellen en de verwarrende website van de Belastingdienst kunnen voor een boel stress zorgen! Mardie helpt je op weg naar een goede btw-administratie, zodat je btw berekenen onder de knie krijgt en uiteindelijk zelf btw-aangifte kunt doen.

In het vorige artikel heb ik laten zien wat btw is, wat de verschillende tarieven zijn en hoe je btw toepast. In dit artikel gaan we een stapje verder, we duiken namelijk de voorbelasting in!

Alle artikelen in de reeks BTW voor beginners vind je hier

Wat is voorbelasting?

Jij brengt de btw over jouw producten in rekening bij jouw klanten. Wanneer je zelf een klant bent, betaal je dus btw. Ook wanneer je aankopen doet voor jouw onderneming, betaal je btw. In het vorige artikel kwam al vluchtig voorbij dat je soms ook btw kan terugvragen. Wanneer jij een aankoop doet voor jouw onderneming en hierbij btw betaald, noemen we dit voorbelasting. De voorbelasting is dus de belasting die je hebt betaald bij de aanschaf van producten of afneming van diensten voor jouw onderneming. Deze voorbelasting kun je terugvragen, er gelden wel bepaalde regels over de aftrek van deze voorbelasting. Ik laat je graag zien hoe dit werkt.

heel veel briefjes van 100!

Wel Aftrekbaar

Goederen en diensten die gebruikt worden binnen je onderneming. Bijvoorbeeld: een bol wol wat een babymutsje werd of kappersbenodigdheden. De kosten voor het laten maken van een website of de kosten van een boekhouder.

Niet aftrekbaar

  • privéuitgaven
  • uitgaven voor uw vrijgestelde omzet
    Dat is omzet waarvoor u géén btw rekent aan uw klant.
  • uitgaven voor eten en drinken in een horecagelegenheid
  • personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken van méér dan € 227 (exclusief btw) per persoon per jaar. Komt u uit boven de € 227? Dan hebt u voor het hele bedrag geen btw-aftrek.

Zie ook de website van de belastingdienst.

Gedeeltelijk aftrekbaar

Sommige producten genieten “gemengd gebruik”, zoals een printer of een auto. Deze objecten gebruik je voor je onderneming, maar je gebruikt ze niet alleen maar voor je onderneming. Je schat dan het deel in wat je privé gaat gebruiken, en draagt btw af over het deel dat je zakelijk gaat gebruiken. Er zitten hier echter wat mitsen en maren aan die je het beste even kunt bekijken op de website van de Belastingdienst. Wederom, bel bij twijfel naar de Belastingtelefoon (0800-0543).

bewegende centjes gifje

Nog vragen?

Laat ze achter in de reacties, of stuur Team Small Business een berichtje. Het laatste artikel in deze serie is een FAQ artikel, waarin Mardie de meest gestelde vragen gaat beantwoorden.

minty potlood

dit gastartikel is geschreven door

Mardie Feikens Portret

Mardie Feikens

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.