Productiviteit

Wát is een Bullet Journal?

Misschien heb je de term al eens voorbij horen komen, een Bullet Journal. Het is in ieder geval rete-populair. Niet gek ook, want dit plan-systeem kun je tot in de puntjes aanpassen aan jouw wensen. Én voor velen is het een goede reden om een mooie set stiften aan te schaffen. In dit artikel leg ik de basis uit van het Bullet Journalling. Ook vertel ik wat over mijn ervaring met het systeem én hoe je Bullet Journalling kan inzetten om jouw business (beter) te managen.

Bullet Journalling is een systeem waarmee je eigenlijk alles kan plannen. Zowel je dagelijkse to do-lijstjes, als je boodschappen en de activiteiten die de komende maanden in de planning staan. Ryder Carroll ontwikkelde dit systeem, omdat hij zelf altijd moeite had met andere systemen om te plannen. Het Bullet Journal principe is vrij simpel en elegant. Het filmpje hieronder legt perfect uit hoe het systeem in elkaar steekt.

Een Bullet Journal bestaat dus uit:

★  Index
★  Future Log
★  Monthly Log
★  Daily Log
★  Collections

Binnen deze onderdelen, hanteer je verschillende symbolen. Zo kun je in één oogopslag zien wat je taken zijn, wat notities zijn en wat afspraken zijn. Welke symbolen je gebruikt, dat is helemaal aan jou. Voeg ook zeker symbolen toe, waarvan jij weet dat je ze veel gaat gebruiken. Zo gebruik ik in mijn Daily Logs een symbooltje om het avondeten van die dag aan te duiden. Vraag me niet waarom, maar ik vind het gewoon oprecht leuk om te kunnen zien wat ik vijf vrijdagen geleden als avondeten heb gegeten (Pannenkoeken).

Het systeem wat je in het filmpje ziet, is super simpel opgezet. Wanneer je op Pinterest gaat zoeken naar Bullet Journal of BuJo, dan vind je duizenden voorbeelden die in de verste verte niet lijken op het voorbeeld in het filmpje. Doen al die mensen het dan verkeerd? Gebruiken ze ten onrechte de term Bullet Journalling? Nee. Want een Bullet Journal is wat jíj er van maakt. Het moet vooral voor je werken, in welke vorm dan ook. Ongeacht de hoeveelheid Washi tape die je wel, of juist niet gebruikt.

Benodigdheden:

★  Notitieboekje (Met stipjes, lijntjes, blanco of wat je maar wil)
★  Een fijne pen

Optionele Benodigdheden:

★  Een lineaal
★  Official Bullet Journal notitieboek
★  Het leuke boekje wat je boven dit artikel ziet
★  Washi tape
★  Brushpennen
★  Fineliners
★  Stickers
★  Stencils
★  Etui voor al je materialen
★  Andere pennen/stiften/plaksels/frutsels

Mijn ervaringen

Ik gebruik mijn Bullet Journal nu sinds maart 2017. Dat is nog niet súper lang, maar al wel lang genoeg om te weten dat dit systeem voor mij heel erg fijn  werkt. Voorheen was ik niet bepaald een planner. Denk; overal rondslingerende to do-lijstjes en andere velletjes met notities. En vooral ook heel erg veel dingen die mijn ADHD brein *moest* onthouden. En ja, dus ook vrij veel stress.

(Lees dit met je beste TellSell stem) Máár, sinds ik een Bullet Journal gebruik, zijn al mijn problemen verdwenen als sneeuw voor de zon! Nope. Was het maar zo’n feestje. Ik vergeet nog steeds afspraken, zelfs al heb ik ze genoteerd. Ook lukt het soms een week lang niet om dat ene mailtje te beantwoorden, terwijl ik de rest wel beantwoord. Maar ik merk wel echt verbeteringen ten opzichte van de maanden hiervoor.

Wat ik ook super fijn vind, is dat ik direct inzicht heb in wat ik de afgelopen dagen of weken heb gedaan. Het lukt me steeds beter om bij te houden hoe lang bepaalde taken duren, omdat ik dit allemaal een stuk beter documenteer. Het geeft me ook veel rust om elke dag te beginnen met het opstellen van een takenlijstje van die dag. Wat mij géén rust geeft is om de dagen er na ook vast in te plannen, ik begin mijn dag graag met een leeg stukje papier.

Ik merk ook dat ik mijn Bullet Journal steeds een beetje anders gebruik. Vooral in de vorm van de Collections, die je naar hartelust kan toevoegen aan je Bullet Journal. Een aantal collections startte ik vol goede moed, maar gebruik ik eigenlijk helemaal niet. Terwijl andere collections échte life savers zijn soms. Het fijne aan het systeem is dat dit gewoon kan.

Bullet Journal for Business

Oh Yes, ook voor je business kan het werken met een Bullet Journal echt een uitkomst zijn. Wat ik zelf super fijn vind is dat ik mijn persoonlijke meuk, Etsy dingen én Blogzaken in hetzelfde boekje bij kan houden. Lekker overzichtelijk en fijn op één plek. Maar dit hoeft natuurlijk niet! Wanneer je jouw zaken meer gescheiden wil houden, kun je ook in meerdere boekjes tegelijk werken.

Zoals je al hebt kunnen lezen, ben ik erg enthousiast over mijn Bullet Journal. Eerder gebruikte ik niet echt een systeem om mijn business dingen bij te houden. Ik gebruikte losse blaadjes, verschillende Word bestanden en de agenda op mijn iPhone. Nu gaat dat ook allemaal een stuk gestructureerder. De grootse voordelen die ik heb ontdekt zijn de volgende;

★  Zakelijk & Privé in één boekje (of juist niet)
★  Dagelijkse taken & Lange termijn plannen op dezelfde plek
★  Makkelijk elementen toevoegen of niet meer gebruiken
★  Ruimte voor ideeën, die nog heel ‘vers’ zijn
★  Plek om te krabbelen en te tekenen (Lang leve analoog!)
★  Toepasbaar voor grote en kleine projecten

Méér Bullet Journaling

Dit is het eerste artikel wat ik heb geschreven over het bijhouden van een Bullet Journal. Dit is natuurlijk allemaal nog vrij basic, zie het als een introductie. Volgende week hoop ik een tweede artikel te delen, waarin ik pagina voor pagina laat zien hoe je een (Business) Bullet Journal kan vormgeven. Ik hoop écht dat het lukt, maar ik kan niks beloven. Want volgende week is ook mijn super-dikke-afstudeer-deadline, dus dat heeft voor mij even de hoogste prioriteit!

Wil je in de tussentijd meer inspiratie op doen? Check dan deze Nederlandse BuJo Facebook groep, dit instagram account of de officiële website.

In dit artikel zijn affiliate links aanwezig, zie voor meer informatie de disclaimer.

minty potlood

Heb jij al eens van een Bullet Journal gehoord?

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Bloemkolie / Marjolijn 09/06/2017 at 17:09

  Super leuk geschreven Kirsten! En leuke foto’s van iets, wat heel erg bekend voor komt 😉

  • Reply Kirsten 13/06/2017 at 17:48

   Haha, je gaat nog véél meer foto’s zien van dat ding wat je bekend voorkomt 😀

 • Reply Bianca Schrijft 09/06/2017 at 21:37

  Dit is nog eens een nuttige blog over bullet journals. Op vele blogs en andere sites komt het veelvuldig voorbij en het spreekt me aan. Het wordt alleen nooit uitgelegd wat de basis is, wat er nodig is om echt goed te starten. Tnx.

 • Reply Willem Meester 10/06/2017 at 09:00

  Leuk stukje hoor. Ik gebruik voor langere termijn doelen ook wel eens een mindmap. Ben je daar ook bekend mee?

 • Reply Sanne 10/06/2017 at 23:43

  Ik ben echt dol op bulletjournaling. Ik ben alleen niet iemand die hele uitgebreide collections en allerlei spreads maakt, eenvoud werkt voor mij het beste!

  Gebruik het sinds kort echt specifiek voor mijn blog en social media e.d. en is nu allemaal een stuk overzichtelijker:)

  • Reply Kirsten 13/06/2017 at 17:49

   Zo ben ik ook, Sanne! Als ik te veel collections heb gebruik ik ze helemaal niet en het gaat me er juist om dat ik alles uit mijn hoofd haal en opschrijf. Niet dat ik juist nog meer heb om over te denken en niet te vergeten!

 • Reply Sofie Katelijne 11/06/2017 at 16:36

  heb dit al vaker zien voorbij komen op IG en youtube, vind het er zo leuk uitzien!

  • Reply Kirsten 13/06/2017 at 17:50

   Op Pinterest kijk je ook je ogen uit, haha!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.