DIY fotostudio backdrop
Creativiteit

DIY: Fotostudio backdrop IKEA hack

Of je nu blogt of een Etsy shop runt, foto’s zijn een belangrijk onderdeel van je business. Het is nog best een karwei om je (product)foto’s perfect te krijgen. Je hebt een fatsoenlijke camera of smartphone nodig, misschien wat software, een goede lichtinval en een mooie achtergrond. Het realiseren van een mooie achtergrond voor mijn foto’s vind ik een van de lastigste dingen aan dit hele proces. Ik ben het zat om steeds een groot vel papier ergens te moeten kunnen bewaren. En dan fingers crossed dat er de volgende keer dat ik hem wil gebruiken geen vlekken op zitten, of kreukels, of dat Wim hem heeft gevonden. Dat beest sloopt echt alles. Ik weet niet hoe ik tot mijn oplossing ben gekomen, maar opeens had ik een helder moment. De IKEA heeft vást wel iets wat moet kunnen helpen..

backgroep groen met swanplanter

IKEA gordijnroede

Ja, geen grap. Deze gordijnroede van €1,49 is de basis van deze DIY. Als dit niet budget is, dan weet ik het ook niet meer. In totaal was ik €13,- kwijt aan deze DIY.

Ik gebruikte voor deze DIY;

 • Gordijnroede IRJA
 • twee meter stof van de Kwantum (2×0,5m & 1x1m)
 • Naaimachine
 • Strijkbout+plank
 • Accuboormachine
 • Schroeven
 • Spelden

Stap 1

Bevestig de steunen van gordijnroede aan een muur. Ik koos hiervoor een muur in mijn werkkamer, waar al meerdere plankjes aanhingen. Er staat ook een kast met een vlakke bovenkant tegen deze muur, die heb ik straks nodig! Bij het kiezen van een muur en hoogte is het belangrijk om het eindresultaat in je achterhoofd te houden. Voor jou is het misschien het makkelijkste om de roede boven je bureau te hangen, of in een hoekje van de woonkamer. Vergeet niet dat je ook een goede lichtinval nodig hebt, voor goede foto’s!

Per muur verschilt het hoe je de roede aan de muur moet bevestigen. In het geval van mijn muur koos ik er voor om de schroeven rechtstreeks de muur in te boren. Omdat er geen zwaar gewicht aan komt te hangen, is het in veel gevallen niet nodig om voor te boren en pluggen te gebruiken.

De steunen hebben kleine schroeven waarmee je de roede vast kan zetten, deze hebben we niet nodig en kan je dus weglaten.

steun voor gordijnroede

Stap 2

Deze stap kun je zo ingewikkeld maken als je zelf wil. Klinkt goed, toch? Om de stof aan de roede te kunnen hangen, naaien we een tunnel in de stof. Dit doe je vrij simpel door het uiteinde van de stof dubbel te vouwen en dit vast te naaien. Let goed op dat je de tunnel wel breed genoeg maakt zodat de roede er straks nog doorheen past. Wanneer je wil dat je foto-achtergrond straks helemaal netjes is afgewerkt en geen losse draden heeft, is dit het moment om alle randen om te zomen. Als laatste naai je dan de tunnel. Het is echter niet nodig om de stof om te zomen, de randen komen immers toch nooit op de foto.

strijkplank en strijkijzer

omzomen van de stof

Stap 3

We willen natuurlijk geen kreukels in onze backdrop. Strijk daarom de stof netjes glas, zodat eventuele kreukels of vouwlijnen verdwijnen.

strijkijzer met de backdrop

Stap 4

Tijd om ons werk te bewonderen! Schuif de stof aan de roede en plaats de roede op de steunen. Tada! Je DIY fotostudio backdrop is klaar!

DIY fotostudio op maat

Het mooie van deze DIY vind ik dat je hem helemaal kan aanpassen naar je eigen behoefte. Ik bevestigde voor mijn fotostudio twee gordijnroedes aan mijn muur. Eentje bevestigde ik redelijk laag aan de muur en de ander redelijk hoog. De lage backdrop gebruik ik voor productfotografie en de hoge gebruik ik voor portretfotografie. Ik maakte twee achtergronden voor productfoto’s en eentje voor portretfoto’s (of gewoon voor selfies). De roede kun je met een ijzerzaag ook nog op maat zagen. Dit heb ik niet gedaan. Maar je kan de steunen dus ook dichter bij elkaar zetten en de roede inkorten. Je zou ook rollen inpakpapier of washi tape aan een roede kunnen hangen, óók heel leuk.

backdrop voor portretfotografie en productfotografie

close-up van de portretfoto backdrop

 

Eindoordeel

Tsja, ik heb er eigenlijk niet echt twijfel over laten bestaan, of wel? Ik ben echt heel erg enthousiast over deze oplossing. Het is goedkoop, duurzaam, snel en makkelijk aan te passen.Mocht ik over een tijdje graag toch een witte achtergrond willen voor mijn productfoto’s, dan naai ik gewoon een nieuwe achtergrond in elkaar! Kreukels en vlekken zijn makkelijk op te lossen met een strijkijzer of een rondje wasmachine. Tsja, dat kan niet met een vel papier. Het enige nadeel wat ik kan bedenken is dat je een plek aan de buur moet hebben. Ik heb zelf de luxe van een thuis-kantoortje, maar wanneer je dit niet hebt is het misschien wat lastiger om een goede plek te vinden voor deze DIY. Ik ben in ieder geval zéér te spreken over de resultaten!

zwaanpot met pilea voor backdrop

zwanen potjes met roze DIY fotostudio backdrop

 

minty potlood

Wat is jouw ultieme fotografie hack?

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Ilse van Kreanimo 22/05/2017 at 17:02

  Ahhh, super zeg!
  Zoiets wil ik ook!

 • Reply Xenia 22/05/2017 at 17:05

  Wauw wat een super idee! Ik maak ook graag foto’s maar inderdaad de achtergrond he.. Super tip!
  Enne wat gaaf al die camera’s 🙂

  • Reply Kirsten 28/05/2017 at 11:25

   Dankjewel! Ik run een webshop met vintage, waar ik de camera’s dus ook verkoop 🙂

 • Reply lisette 22/05/2017 at 17:39

  Heel leuk gedaan! Slim zeg, neemt ook niet belachelijk veel ruimte in!

 • Reply Yolanda 22/05/2017 at 19:29

  Wat slim! Ik gebruik altijd een gekleurd vel papier en kom er soms dan tijdens het foto’s nemen achter dat het vel papier te klein is. Dit is veel handiger.

  • Reply Kirsten 28/05/2017 at 11:26

   Haha, dat overkwam mij ook heel erg vaak. En ik moest steeds nieuw papier kopen omdat het kreukelde of vies werd..

 • Reply Astrid 23/05/2017 at 07:55

  Wat een topidee! Zoiets zou ik ook wel willen maken! Mooi resultaat ook met de foto’s.

 • Reply Hillybillybeauty 23/05/2017 at 08:34

  Wat ziet dat er super handig uit! En heerlijk budget ❤

 • Reply Sofie Katelijne 24/05/2017 at 11:34

  Wat goed gevonden, zou ik zelf nooit zijn opgekomen! Hoe leuk is die zwaanvaas trouwens?

  • Reply Kirsten 28/05/2017 at 11:26

   Ja, leuk zijn ze he? Ik heb een redelijke obsessie met zwaantjes, haha

 • Reply mieke | mieksmind 24/05/2017 at 12:35

  goed bedacht! ik doe altijd een grote witte rol papier gebruiken en die ergens aan vast plakken ( of andere kleuren papier)

  • Reply Kirsten 28/05/2017 at 11:26

   Wat werkt natuurlijk ook hartstikke goed 🙂

 • Reply Mandy 25/05/2017 at 15:52

  Wat super slim zeg! Ik werk ook altijd met karton, maar het is inderdaad niet geheel vlekkeloos. Zo leuk alle camera’s aan je muur!

 • Reply Sandra 29/05/2017 at 12:54

  Wat een handige tip! Ik heb nu gelijk allemaal andere ideeën. 🙂

 • Reply Lonneke 29/05/2017 at 22:06

  Wat een goed idee ik was hier nog nooit opgekomen!

 • Reply Zoi 16/07/2017 at 09:45

  Super idee! Na de zomervakantie maar gelijk eens wat mee gaan doen… bedankt voor de tip!

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.