Inspiratie

Groen ondernemen tip #1: Verpakkingsmateriaal

Misschien ken je de Groene Tips rubriek al van de blog van Iris. Ik lees deze tips altijd met zó veel plezier, dat het me leuk leek om ook zo’n rubriek te starten. Ik ga natuurlijk niet precies hetzelfde doen als Iris, mijn groene tips gaan namelijk specifiek over ondernemen. Want ook als ondernemer kan je heel veel doen, om de wereld een stukje mooier te maken. En als kleine ondernemer al helemaal, want je hebt alles zelf in de hand!

Nagenoeg iedere business krijgt te maken met verpakkingsmateriaal. Misschien krijg je het in bergen binnen, omdat je veel gratis krijgt opgestuurd voor je blog. Of je hebt het in bergen nodig, om je vintage treasures mee te verpakken en op te sturen. Maar hoe kom je aan jouw verpakkingsmateriaal, of hoe kom je er weer van af? En al die bergen plastic en karton, dat kan toch niet goed zijn voor de wereld?

Wim met versnipperd papier

Wim vind verpakkingsmateriaal ook prima kunnen als fashion statement.

Recyclen

De beste manier om aan verpakkingsmateriaal te komen én om er van af te komen is recycling. Zo spaart mijn moeder haar mooie doosjes en noppenfolie voor me op. Dan is mijn moeder van haar afval af en ik heb er weer gratis verzendmaterialen bij! Win-win! Kijk in je omgeving of je iemand kent die je blij kan maken met jouw verpakkingsmateriaal en visa versa. Je zou bijvoorbeeld een oproepje kunnen plaatsen in je lokale Facebook-groep.

Een andere manier waarop je kan recyclen, is door van alles te gebruiken als verpakkingsmateriaal. Haal bijvoorbeeld lege doosjes op bij je lokale supermarkt, in een wijndoos kun je ook prima een bestelling versturen. Of verzamel oude tijdschriften en wegenboeken. In de Flow vind je bijvoorbeeld prachtige papiertjes, ik gebruik ze graag om bestellingen mee in te pakken. Ook verzamel ik wegenboeken, landkaarten en ga zo maar door. Dat is ook prachtig inpakpapier! Maar je kan deze ook gebruiken om enveloppen van te maken, of gooi ze door de papierversnipperaar voor vulmateriaal.

 

Go natural

Verpakkingsmateriaal is meestal niet bepaald duurzaam. Dat is ook niet gek, want het is vooral belangrijk dat het goedkoop is en in grote aantallen leverbaar is. En hoe leuk bubbeltjesfolie ook is, goed voor het milieu is het niet. Het proces om bubble wrap te maken is al niet bepaald fris en het afbreken er van duurt tientallen jaren. Gelukkig zijn er goede alternatieven die nét zo leuk zijn. Zoals bijvoorbeeld… popcorn! Ja, echt. Popcorn gebruik je op een vergelijkbare manier als je verpakkingspinda’s gebruikt. Het heeft natuurlijk ook zijn nadelen, doordat popcorn wat vettig is, is het wel verstandig om wat je op wil sturen extra zorgvuldig in te pakken. Maar popcorn is wel lekker goedkoop én biologisch afbreekbaar.

Je zou ook kunnen denken aan biologisch afbreekbaar plastic voor het verpakken van je producten. Ik heb hier zelf (nog!) geen fijne adresjes voor gevonden, die op kleine schaal zulke materialen aanbieden. Mocht je de gouden tip hebben, dan hoor ik het héél erg graag!

Wim in een popcornbak

Mag het ietsje minder?

Eigenlijk gaat deze tip op voor bijna alles. Een geweldige manier om groener en duurzamer te ondernemen, is besparen. Stel dat je ansichtkaartjes verkoopt, dan kun je er voor kiezen om ze individueel in een plastic hoesje in te pakken. Maar je kan óók alle kaarten uit een bestelling samen in één plastic hoesje inpakken. Of beter nog, laat het plastic helemaal achterwege. Hetzelfde geldt voor facturen. Verstuur je facturen gewoon lekker digitaal! De meeste mensen bewaren deze toch niet. Je kan ze ook enkel op verzoek als papieren versie meesturen. Het lijkt heel erg klein, maar deze kleine dingen maken op den duur heel erg veel verschil.

Ook dit werkt ook de andere kant uit. Wanneer je ergens een bestelling plaatst, of weet dat iemand je iets opstuurt, vraag dan of ze hier zo min mogelijk verpakkingsmateriaal voor willen gebruiken. Dat scheelt jou weer weggooien én het scheelt het bedrijf inkopen.

Pay it forward

Het is denk ik niet mogelijk om verpakkingsmateriaal compleet te vermijden. Maar veel verpakkingsmateriaal kun je gemakkelijk nog een keer gebruiken. Zoals je moeder vroeger misschien ook wel deed, met mooi inpakpapier. (Wat ik zelf uiteraard ook doe). Moedig de ontvanger van je product aan om dit ook te doen! Dit kun je doen door bijvoorbeeld recycle stickers te gebruiken.

minty potlood

Hoe ga jij om met verpakkingsmateriaal?

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Esther 05/06/2017 at 12:47

  Hey! Leuk dat je hier aandacht aan besteedt!! Ik doe het vanaf het begin al zo…Het is namelijk een enorme kostenbesparing, ook fijn voor mijn klanten :). De tip van zelf shredden is er 1 waar ik nog niet aan gedacht had. Ik heb sinds kort zo’n document versnipperaar en genoeg reclame folders die leuke gekleurde vulling kunnen maken.. Dank je wel 🙂

  • Reply Kirsten 06/06/2017 at 11:18

   Ja, duurzaam bezig zijn kan ook nog eens lekker goedkoop zijn 😀 Ik denk dat veel verkopers zo beginnen, het voelt toch als overdaad om 100 dozen te bestellen wanneer je nog maar een paar bestellingen hebt gehad 😛

   Fijn dat ik je toch een tip heb kunnen geven waar je iets mee kan 😀

 • Reply Claire 05/06/2017 at 13:53

  Ahh wat leuk dat je hierover nadenkt! En wat een super schattige foto van Wim! Ik zou ook een papier versnipperaar kopen en eventueel papier uit boeken gebruiken om in te pakken. Ook ben ik zo iemand die altijd het inpakpapier wil bewaren haha.

  • Reply Kirsten 06/06/2017 at 11:20

   Goed fotomodel he, die Wim? 😀

   Ik vind het bewaren van inpakpapier een goede zaak, dan hoef ik me ook niet zo schuldig te voelen als ik iets mooi inpak. Of als ik iets ingepakt krijgt (voelt toch altijd als een feestje!)

 • Reply Willem Meester 06/06/2017 at 13:26

  Wat goed dat je hier aandacht aan besteedt. Go green go! Daarnaast vind ik jou site er echt heerlijk overzichtelijk uit zien.

  • Reply Kirsten 07/06/2017 at 11:02

   Dankjewel! Wat een mega fijn compliment 🙂

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.