Productiviteit

Doelen stellen die haalbaar zijn, dat kan jij ook!

Natuurlijk ga ik niet beweren dat doelen stellen makkelijk is. Want dat is gewoon niet waar. Het kan heel confronterend zijn om aan jezelf te vragen wat je nu eigenlijk echt wil bereiken. Want vaak denk je alleen maar na over alle manieren waarop het níét gaat kunnen om deze doelen te halen. Of je stelt doelen die te laag zijn, waardoor het niet zo erg is wanneer het niet lukt. Het stellen van haalbare doelen is ontzettend belangrijk voor de groei en ontwikkeling van jouw onderneming. Ik geloof er in dat je een stuk verder komt, met duidelijke doelen. Daarom geef ik je graag een aantal tips, waarmee jij doelen kan stellen waar je iets mee kan.

Jouw ultieme droom

Wat is je grote droom? Het grote ding wat je het liefste wil? De eerste stap om haalbare doelen te stellen, is het nadenken over wat je het liefste wil. Denk voor de verandering eens niet na over alles wat er fout kan gaan, of hoe moeilijk het is om te komen waar je zou willen zijn. Droom groots en betrek je persoonlijke leven ook in het plaatje. Misschien is het wel je droom om te emigreren naar Zweden, om daar een gezin te stichten en je webshop voort te zetten. Of droom je er van om meer tijd over te houden voor quality time met je familie? Het zou ook kunnen zijn dat je er van droomt om te stoppen met je dayjob, om fulltime te kunnen ondernemen. Laten we deze droom als voorbeeld nemen in dit artikel.

Een droom is niet hetzelfde als een doel! Het is heel erg belangrijk om je dit te realiseren. Een doel kun je namelijk behalen, terwijl een droom iets heel ongrijpbaars is. Dromen is goed voor je, hou hier ook zeker niet mee op! Bedenk alleen wel dat je doelen zal moeten stellen, om je dromen waar te kunnen maken. Ik realiseer me hoe zelfhulpboekerig en cliché dit klinkt. Het klinkt ook een beetje als zo’n verkooppraatje voor een mindfulness cursus, vind je niet? Helaas is het hartstikke waar en belangrijk om te benoemen. Goed, laten we snel verder gaan met de praktischere zaken.

Van droom naar doel

Heb je nu voor ogen wat je grote droom is? Ja? Mooi! Laten we eens kijken wat er voor nodig is om van jouw droom een doel te maken. Laten we verder gaan met de droom om te kunnen stoppen met je dayjob, om fulltime te kunnen ondernemen. Dit is ook mijn eigen droom, mijn dayjob is mijn studie. Allemaal leuk en aardig, maar voelt allemaal nogal onhaalbaar. Laten we eens gaan kijken naar wat er nodig zou zijn om te kunnen stoppen met werken, om fulltime te kunnen ondernemen. Dan zou je een volledig inkomen uit je onderneming moeten halen. Anders kan de huur of hypotheek niet betaald worden en een dak boven je hoofd is wel prettig. Zonder dit inkomen, zou het niet haalbaar zijn om ontslag te nemen. Probeer eens na te gaan wat er in het geval van jouw droom nodig is om hier te komen.

De droom, om te stoppen met werken en full-time te ondernemen, hebben we al weten te concretiseren. We focussen ons nu namelijk op het verdienen van een volwaardig inkomen met ondernemen. Alleen is dat ook nog wat vaag, want wat is een volwaardig inkomen? Hoe veel heb je nodig? En wanneer is dit ‘doel’ dan behaald? Om geen twijfel te laten bestaan, moet je in dit geval echt vaststellen wat dit bedrag moet zijn. Want alleen dan kun je op een gegeven moment ook concluderen dat het doel is behaald. En dat is wel het doel, van haalbare doelen (ja, ik vind mezelf best grappig nu). Laten we in dit geval stellen dat €1900 een volwaardig maandinkomen is, dit is ongeveer het modaal inkomen van 2014.

mensen die (webshop) bestellingen inpakken, met thee een gebakjes

Je doel bereiken

Van ‘Stoppen met mijn dayjob om fulltime te kunnen ondernemen’ zijn we bij ‘€1900 per maand verdienen uit mijn onderneming’ gekomen. Het is wel een flink bedrag, maar het klinkt niet meer zo onmogelijk. 1900 euro verdienen in een maand is iets wat kán. Je kan het meten en dat is heel erg fijn. Want nu kunnen we ook onderzoeken hoe we aan die 1900 euro gaan komen.

Stel nou dat je een webshop runt waarin je sierraden verkoopt. Gemiddeld levert elk sierraad je €50,- pure winst op. Dan zou je in een maand zo’n 38 sierraden moeten verkopen. Laten we het voor het gemak afronden naar 40, dat is een mooi rond getal. Wanneer we er van uit gaan dat een maand grofweg vier weken duurt, zou je dus 10 sierraden per week moeten verkopen om uiteindelijk 1900 euro te verdienen. Naast je verkoop aan particulieren verkoop je ook wel eens sierraden aan winkels. Één levering aan een winkel levert je €500,- winst op. Vier leveringen aan een winkel zou dus ook genoeg zijn om je doel van €1900,- te halen.

Tussendoelen stellen

We hebben net het grote doel opgedeeld in kleinere stapjes die je moet nemen om je doel te behalen. Maar het is heel goed mogelijk dat een krappe €500,- per week winst maken nog veel te hoog gegrepen lijkt. Het werkt natuurlijk averechts wanneer je een doel stelt en niet eens in de buurt komt van je doelstelling. Bouw daarom je doelen steeds een beetje op. Kijk naar waar je nu staat en leg de lat dan nét een beetje hoger voor jezelf.

Stel dat je nu €50,- winst maakt per week, stel dan een doel om bijvoorbeeld €75,- winst te maken per week. Met verschilt misschien ‘maar’ 25 euro, maar het is wel een groei van 150%! Wanneer je in deze trend doorgaat, bereik je het einddoel van €500,- per week sneller dan dat je aanvankelijk had gedacht! Natuurlijk behaal je deze doelen niet door ze alleen maar te stellen en op dezelfde manier door te gaan als je al deed toen je €50,- per week winst maakte. Je zal moeten veranderen en groeien in je onderneming. Het stellen van een doel helpt je om dit te doen! Hou het ook niet bij een enkel doel per keer. Je kan bijvoorbeeld tegelijkertijd werken aan het verhogen van je winst en het vergroten van je bereik op Social Media.

Maak je vooruitgang inzichtelijk

Niets is zo demotiverend als het niet zien van vooruitgang. Een van de mooiste dingen aan het ondernemen vind ik dat je iets hebt wat je kan laten groeien. Je leert zelf steeds een beetje bij en dat zie je terug in je onderneming, deze leert en groeit met je mee! Het is dus ook fijn wanneer je vooruitgang ziet wanneer je aan je doelen werkt. Alleen is vooruitgang niet altijd even goed te zien, met het blote oog.

Daarom is het leuk, handig én motiverend om zelf je vooruitgang bij te houden. Dit kan je op verschillende manieren doen. Van een spreadsheet in excel, tot mooie printables van pinterest. Blackco heeft hele mooie (gratis!) printables om per maand bij te houden hoe het met je doelen gesteld is. Ik hou de vooruitgang van mijn doelen bij in mijn bullet journal, ik ben van plan om een artikel te schrijven over het gebruiken van een bullet journal voor je onderneming. Het bijhouden van je vooruitgang is fundamenteel in het behalen van je doelen. Hoe weet je anders of je op de goede weg bent?

bullet journal doelen tracker bullet journal doelen tracker

Vier je succesen!

Het behalen van grote doelen, dat vier je vast wel. Maar vier ook je kleine successen. Ook al lijken ze onbenullig. Ik sprong een gat in de lucht én ik at een taartje doen ik mijn eerste bestelling kreeg op Etsy. Het was een bestelling ter waarde van €5,- en het zou daarna nog dik een maand duren voordat mijn tweede bestelling kwam. Maar ik was zó blij! Dankzij dit succesje, had ik weer bakken met energie om verder te gaan met mijn webshop. Bij mijlpalen eet ik nu nog steeds taartjes (uiteraard moet er dan ook een foto van het taartje op instagram). Bijvoorbeeld toen ik de 500 volgers haalde op instagram, of de 800 verkopen op Etsy. Op de dag dat ik Team Small Business lanceerde, zocht ik een mooie fles wijn uit die ik normaal te duur zou vinden.

Het is niet zo dat ik deze beloningen nodig heb om ‘s ochtends mijn bed uit te komen en aan het werk te gaan. Ik heb geen gouden ster nodig om me gemotiveerd te houden. Maar dit betekent niet dat ik mijn succes niet hoef te vieren. Dit geldt ook voor jou! Eet lekker een taartje wanneer je een tussendoel of mijlpaal hebt bereikt. Wacht hier niet mee tot je kan stoppen met je dayjob om fulltime te ondernemen. Vier je successen nu, vooral wanneer je het moeilijk vind om door te blijven gaan en twijfelt of dit wel de juiste weg is om te bewandelen. ondernemen is moeilijk en eng, puur om het feit dat jij de stap hebt genomen en je onderneming bent gestart verdien je al een taartje.

minty potlood

Wat zijn jouw doelen?

Ik ben heel erg benieuwd naar wat jij hoopt te bereiken met je onderneming. Wil je net zoals ik kunnen rondkomen van je ondernemersavontuur? Of heb je een compleet ander doel? Ik hoor het heel erg graag in de reacties!

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Anne-Fleur 04/05/2017 at 18:53

  Ik ben nu al helemaal fan van je blog!! Yay!!
  Op naar nog veel meer taartjes en wijn!
  Liefs, Fleur

  • Reply Kirsten 05/05/2017 at 14:27

   Amen to that! 🙂

 • Reply Johanna 04/05/2017 at 20:14

  Taart en wijn is altijd een goed idee. Rondkomen van mijn eigen onderneming is zeker een doel! Maar ik begin net dus iig iets van inkomen hebben ben ik al blij mee. Nu eerst zorgen voor producten! En duidelijke doelen. Moet goed komen na je tips!

  • Reply Kirsten 05/05/2017 at 14:28

   Ik ben heel erg benieuwd naar wat je precies gaat doen, Johanna! Ga je jouw eigen autonome werk verkopen? 🙂

 • Reply Kim 11/05/2017 at 21:58

  Wat een super fijn en inspirerend artikel heb je gemaakt! Echt heel fijn om te lezen. Ik heb mijn “doel” en droom bereikt. EN dat tegelijk. Ik werk namelijk vanuit huis en dat met 2 meiden om mij heen. Best een pittige opgave. Natuurlijk stel ik iedere week weer bepaalde doelen. Soms lukt dit wel, maar soms ook niet. Het is maar net hoeveel energie ik erin steek om dat specifieke doel te behalen. Bijvoorbeeld wat jij noemt met Instagram volgers. Het lijkt mij geweldig om met foto’s een leuk centje extra te verdienen. Dat is dus het volgende doel. Natuurlijk niet haalbaar in een week, maar wel om kleinere doelen per week te maken om zo bij je echte echte doel uit te komen.

  • Reply Kirsten 16/05/2017 at 11:57

   Wauw Kim, dat klinkt inderdaad als een hele opgave! Ik werk vanuit huis met een kat om me heen en dat vind ik met vlagen al een dikke opgave haha 😛

 • Reply Susan | susanblogt 12/05/2017 at 09:12

  Wat een mooi en handig artikel! Zelf probeer ik veel korte termijn doelen te stellen, zodat ik vaker een positief gevoel krijg wanneer ik deze haal, dan dat ik straks een jaar ergens mee bezig ben en dan lukt het niet… Dumper xxxl zou dat zijn.
  Liefs, Susan

  • Reply Kirsten 16/05/2017 at 12:00

   Doelen voor de korte termijn stellen is heel goed, dan heb je inderdaad ook het gevoel dat je iets bereikt. En een doel voor een jaar klinkt natuurlijk heel erg lang en eng. Maar wanneer je dit doel opknip in kleinere doelen, dan weet ik zeker dat je ergens een jaar aan kan werken en dat het ook vast gaat lukken!

 • Reply Michelle 12/05/2017 at 11:24

  Ik vond je blog echt superhandig en wat een fijn artikel is dit. Ik denk dat mijn ultieme droom op dit moment is dat ik kan leven als freelance redacteur. Ik heb daar eigenlijk nog geen doelen voor opgesteld, maar als ik jouw artikel zo lees, lijkt dit me het perfecte moment om dat te gaan doen. Ik studeer nu nog en heb de hele tijd het gevoel: het komt wel na mijn studie. Maar ik moet gewoon nu al doelen gaan stellen en kijken wat ik nu al kan doen.

  • Reply Kirsten 16/05/2017 at 11:58

   Super goed dat je vast bezig gaat met het stellen van doelen, Michelle! Je kan tijdens je studie inderdaad al veel voorbereidend werk doen, bijvoorbeeld een mooi portfolio opbouwen!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.