Creativiteit

Dé perfecte witte achtergrond voor al je foto’s: Lightroom Tutorial

Hij blijft bij mij toch wel een van de favorieten, de productfoto met witte achtergrond. Het is lekker clean, duidelijk en alle aandacht gaat uit naar het onderwerp van je foto. Fijn voor productfoto’s, maar ook voor Instagram foto’s of voor bij blog-artikelen. Maar ik heb ook heel erg vaak ruzie met deze achtergrond. Het kan knap lastig zijn om deze achtergond precies goed te krijgen. In deze tutorial laat ik zien hoe je simpel en snel een witte achtergrond maakt in Lightroom.

Stap 1

Om te beginnen, heb je een goede foto nodig van je product. Met nabewerking kun je veel, maar niet alles. Zorg vooral voor een goede lichtval, diffuus licht zorgt voor de beste resultaten. Wanneer je met direct licht werkt, krijg je hele harde schaduwen en een ongelijke belichting van je product. Dat is niet waar we naar op zoek zijn voor deze foto’s. Open je foto naar keuze in Lightroom.

Stap 2

Doe de nabewerking van je foto zoals je dat normaal ook zou doen. Pas bijvoorbeeld je contrast of temperatuur aan, zodat de kleuren van je product mooi uitkomen.

Stap 3

Open het panel voor de Adjustment Brush, door deze rechtsboven aan te klikken of gebruik de shortcut ‘K’. Zet het effect op ‘exposure’. Gebruik de shortcut ‘O’ of vink onder je foto ‘Show Selected Mask Overlay’ aan. Zo kun je zometeen zien wat je aan het doen bent.

Stap 4

Met deze brush, kleur je nu alles behalve jouw product in. Door ‘auto mask’ aan te vinken, kleur  je makkelijker binnen de lijntjes. Dan helpt Lightroom je namelijk door de lijnen in je foto te volgen. Het is het makkelijkste om eerst de buitenste lijnen van je product te volgen, ‘auto mask’ uit te zetten en om vervolgens de rest in te vullen. Door te scrollen met je muis, of door in het rechter menu de slider te verslepen bij Brush > Size pas je het formaat van je brush aan. Zo kun je makkelijk in lastige hoekjes komen, maar net zo makkelijk een groot vlak inkleuren.

Stap 5

Gebruik weer de shortcut ‘O’, of vink ‘Show Selected Mask Overlay’ uit. Het is nu tijd om in het rechtermenu de Amount helemaal om hoog te gooien, zorg dat er bij effect ‘Exposure’ is geselecteerd. Zet hem helemaal omhoog, naar 4,00. Daar is je witte achtergrond! Klik op ‘Done’ en exporteer je foto.

In het kort:

Adobe Lightroom

Voor deze tutorial heb je Adobe Lightroom nodig. Ik snap dat niet iedereen dit programma heeft, het is namelijk een betaald programma. Persoonlijk vind ik het de investering wel waard. Voor €12,09 per maand kun je bij Adobe een abonnement nemen; daar krijg je dan Photoshop en Lightroom voor. Deze twee programma’s zijn voor mij onmisbaar. Er zijn ook gratis alternatieven beschikbaar, deze heb ik in het verleden ook wel gebruikt. Alleen werken deze nét minder prettig en zijn er ook minder tutorials voor beschikbaar.

Twijfel je over het aanschaffen van een Adobe pakket? Doe het gewoon. Geloof me, je zal er geen spijt van krijgen. Het is een hele goede investering om te maken, het scheelt je heel veel gedoe en zo duur is het eigenlijk helemaal niet. Het levert je ook veel op, want je kan jouw foto’s veel beter nabewerken. Met Photoshop kun je bijvoorbeeld ook GIFjes maken; wie wil dat nou niet?

minty potlood

Kende jij deze methode al?

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Sabine 08/07/2017 at 16:35

  Handig artikel! Ik was net van plan om eindelijk ook eens met Lightroom te gaan beginnen, dus dit kan ik dan mooi gaan oefenen. Dank!

  • Reply Kirsten 10/07/2017 at 12:06

   Zeker doen, ik vind Lightroom heel erg fijn!

 • Reply Maaike 08/07/2017 at 20:33

  Duidelijk artikel. Ik ben even benieuwd hoe lang je ongeveer met het bewerken van zo’n foto bezig bent?

  • Reply Kirsten 10/07/2017 at 12:08

   Meestal bewerk ik heel veel foto’s in één keer. Ik gok dat ik dan iets van een minuut per foto bezig ben? Het wit maken van de achtergrond kost in ieder geval niet veel tijd. De eerste keer duurt het natuurlijk wat langer, maar het is heel erg simpel! 🙂

 • Reply Eef 08/07/2017 at 21:54

  Super handig! Zelf werk ik vaak met photoshop maar probeer lightroom er ook vaker bij te “pakken”. Deze tip ga ik zeker eens proberen, dank je wel.

  • Reply Kirsten 10/07/2017 at 12:09

   Zeker doen! Ik vind Lightroom ideaal voor ‘normale’ nabewerking van foto’s, voor mijn computer is het ook nog eens een minder zwaar programma om te draaien dan photoshop; ook erg fijn!

 • Reply Serina 10/07/2017 at 11:38

  Zo fijn! Dank je wel ♡

  • Reply Kirsten 10/07/2017 at 12:09

   Ik hoop dat je er wat mee kan! 🙂

 • Reply Lodi 11/07/2017 at 10:43

  Super zeg! Wat een handige tips en stap voor stap uitgelegd, Hier kan ik wat mee. bedankt.

 • Reply Beau Bewust 11/07/2017 at 10:50

  Oh wat handig zeg! Hier kan ik zeker iets mee. Thanks!!

 • Reply Sanne 10/06/2019 at 14:44

  Hoe is het mogelijk dat de kwast bij mij niet rood wordt? Ik heb geselecteerde maskeroverlay tonen aanstaan.

 • Reply Margot 23/07/2020 at 08:57

  Ik moet op het werk een 300-tal foto’s (ecologische voedselverpakkingen) bewerken zodat de achtergrond perfect wit wordt. Twee vraagjes:
  – kan ik Lightroom voor een maand aankopen?
  – kan ik doorschijnende bekertjes, sauspotjes, witte papieren zakken, … ook eenzelfde witte achtergrond geven?
  (ik denk dat het product zal verdwijnen in de achtergrond dan 🙁 )

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.