Verkopen

Het starten van een Pop Up Shop: Praktische Tips

Hoi, ik ben Sepha (26), sinds 2015 volg ik mijn droom en heb ik mij volledig gericht op mijn webshop Sepha’s Passies. Ik kwam er al gauw achter dat ik van alleen thuis werken niet zo gelukkig werd en ging op zoek naar een mogelijkheid om buiten huis te werken. Bijvoorbeeld in een Pop Up Shop. Een van mijn passies was om een eigen winkel te openen, het leek mij leuk om hier mee nieuwe contacten op te doen en om de verkoop van spullen in de webshop te combineren met de verkoop in een fysieke winkel.

Vorig jaar heb ik mijn eerste winkel geopend, dit was een Pop Up Shop voor een half jaar in Zeist. Hier verkocht ik mijn eigen vintage en handgemaakte producten. Ik verhuurde ook planken en vierkante meters aan mede creatievelingen om hun producten te kunnen verkopen. Ik heb gekozen voor een Pop Up Shop omdat hier relatief weinig risico’s aan vast zitten en het is een goede manier om er achter te komen wat wel en niet werkt bij het winkelend publiek. Het heeft mij een heel leuk en gezellig netwerk opgeleverd met veel nieuwe, creatieve contacten en enthousiaste klanten.

Sepha achter haar toonbank in haar Pop Up shop

Het perfecte winkelpand

Allereerst moet je op zoek naar een geschikt en betaalbaar pand. Klinkt gemakkelijk met al die leegstand. Maar ik kan je vertellen: dat is het zeker niet! Veel vastgoedeigenaren willen de volledige huurprijs krijgen voor hun pand en tja, dat kunnen ondernemers met een webshop zoals ik simpelweg niet opbrengen. Bedenk vantevoren goed wat je budget is en wat haalbaar is qua huur en g/w/l.

Mijn tip is om via leegstandsbeheer proberen een pand te vinden. Door heel Nederland zitten verschillende leegstandbeheerders zoals Ad Hoc, VPS, Camelot en Interveste.
Het is natuurlijk een voordeel als je in een pand kunt dat niet helemaal kaal is maar is voorzien van verwarming en verlichting. Als je hier zelf voor moet zorgen brengt dat extra kosten met zich mee zoals de aanschaf van lampen en een hogere energierekening door bijvoorbeeld een heater.

Ook al zet je een tijdelijke winkel op, je wilt natuurlijk niet dat je winkel een tijdelijke uitstraling heeft.

Let daarom goed op bij de inrichting van het pand. Wat voor materialen ga je gebruiken? Als je low budget een winkel wilt inrichten kun je natuurlijk kiezen om verschillende kasten en rekken bij de kringloop te kopen. Mijn tip is om voor eenheid te zorgen in de meubels zoals de kasten. Dit brengt rust in het geheel en geeft een professionele uitstraling.

Kijk of je spullen kunt lenen, op Marktplaats of in de kringloop kunt vinden. Dit kost minder en is duurzamer dan alles nieuw kopen voor een paar maanden. Als je er over na gaat denken heb je best wel wat spullen nodig om een winkel in te richten. Denk bijvoorbeeld aan een toonbank, eventueel een tafel met stoelen, kasten en rekken om producten in te presenteren, planten, tapijten, lampen en dergelijke voor de aankleding.

Je kunt ook een kleine werkplek voor jezelf inrichten in de winkel. Zelf was ik vaak nieuwe tassen aan het naaien aan een tafel midden in de winkel. Hier kreeg ik vaak leuke reacties op, klanten vinden het fijn om te zien dat de producten die ze kopen met liefde worden gemaakt.

Open/gesloten

Denk goed na over je openingstijden. Je kunt bijvoorbeeld op maandag of ’s avonds open zijn, maar als de overige winkels om je heen dan gesloten zijn zul je niet veel bezoekers krijgen. Zorg dat je er ook echt bent op de openingstijden die je hebt vastgesteld, zodat eventueel klanten niet teleurgesteld voor een dichte deur staan.

Sepha's Passies Pop Up Shop

Lok klanten naar binnen

Het klinkt zo simpel: Vind een pand, richt de winkel in en zet de deur open. En dan? Je hebt geen enkele garantie op klanten. Ook al zegt de makelaar dat het pand op een geweldige locatie ligt. Mensen zijn vaak huiverig om een nieuwe winkel binnen te lopen. Maak het ze daarom zo comfortabel mogelijk. Zet de deur open met een mooi (krijt)bord of een vlag voor de deur, om ze binnen te lokken. Je kunt gemakkelijk en goedkoop je logo met krijtstift (laten) aanbrengen op je etalage.

Met Facebook kun je doelgericht lokaal promoten. Waarmee je mensen op de hoogte kan brengen van jouw winkel. Wordt lid van de Facebook pagina van de plaats waar je winkel ligt en plaats hier een bericht of actie! Je kunt ook flyers laten drukken en verspreiden op scholen, in koffietentjes, bij je yoga club, enzovoorts. Dit kost niet veel en ziet er leuk uit. Tip: zet een leuke actie op de flyer waarmee de klant bijvoorbeeld korting op een aankoop kan krijgen op vertoon van de flyer. Zo zie je meteen hoe effectief je flyeractie is. Tip: Leg een inschrijflijst voor de nieuwsbrief op de toonbank. Zo kun je jouw nieuwe klanten op de hoogte brengen en houden van acties, veranderde openingstijden of een toekomstige Pop Up Shop.

Katsjing!

Je hebt helemaal geen kassa nodig om een winkel te beginnen, je telefoon is vaak al genoeg! Je hebt een hoop betalingsmanieren zoals iZettle, dit is een apparaatje dat je aan telefoon koppelt waarmee klanten kunnen pinnen. Het apparaat is gratis en je draagt 2,75% per transactie af aan iZettle. Een geldkistje met wisselgeld is ook handig, er zijn altijd mensen die graag contant betalen. Maar wat doe je dan met al dat contante geld (meestal ook nog eens briefjes van 50)? Bij de meeste banken kun je contact geld storten zonder hier kosten voor af te dragen. Vergeet niet om ook je BTW administratie bij de houden, wanneer je dit verplicht bent.

Een gevulde etalage

De etalage is een belangrijk onderdeel van de winkel om klanten binnen te krijgen. Het is heel moeilijk om er een mooi van geheel van te maken, het is dan natuurlijk ook niet voor niets dat mensen hier voor studeren. Je hulp vragen van een etaleur of inspiratie op doen bij andere winkels voor je zelf aan de slag gaat. Ik heb gemerkt dat het helpt als er 1 groot object de etalage vult, dat trekt de aandacht en houdt het rustig. Zoals bijvoorbeeld een mooie kast, die kun je dan weer stylen met kleinere producten. Zorg ook dat de verlichting in de etalage goed is zodat mensen gemakkelijk naar binnen kunnen kijken en zien dat je open bent.

Vergeet je oren niet!

Fijne muziek is heel belangrijk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de klant. Kies muziek die bij de winkel past. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de invloed van muziek op het koopgedrag van consumenten, altijd leuk om even op te zoeken.

De beste tip die ik kan geven is: ga er voor en geniet ervan! Ik heb gemerkt door gewoon te doen dat je ontzettend veel kunt leren. Klanten denken graag met je mee en staan er voor open om tips te geven, aarzel dus niet om te vragen wat ze vinden van je winkel. Zo merk je wat er goed of minder goed gaat en kun je dit aanpakken.

minty potlood

Dit gastartikel is geschreven door
Portret Sepha Thijssen
Sepha Thijssen

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Kool Family 26/05/2017 at 10:46

  Waaw, super! Ik denk al een hele tijd om een webshop te beginnen, maar krabbel dan altijd terug… Maar telkens als ik zo een Posts lees, voel ik het kriebelen en zie ik mezelf al met mijn webshop en in de zomer een pop-Up store staan…

  • Reply Kirsten 28/05/2017 at 11:23

   Wat zou er voor zorgen dat je wel de stap zou maken om een webshop te openen? Het klinkt alsof je er heel erg blij van zou worden! 🙂

 • Reply Céline 26/05/2017 at 14:34

  Wat een leuke en laagdrempelige manier om je droom waar te maken! Stoer dat je het gewoon gedaan hebt en ik denk zeker ook dat het runnen van een pop-up shop ontzettend leerzaam is. Er komt toch altijd meer bij kijken dan je vantevoren denkt en in de praktijk gaan dingen ook anders dan ze in theorie staan beschreven.

  • Reply Kirsten 28/05/2017 at 11:23

   Ik vind het ook echt super stoer van Sepha, ik heb het zelf nog niet aangedurfd!

 • Reply Dhini 26/05/2017 at 23:30

  Wat leuk eigen shop.

 • Reply dionne 27/05/2017 at 04:35

  Super leuk! Ik ben dol op dit soort winkeltjes! Later hoop ik er ook ooit zo eentje te openen

  • Reply Kirsten 28/05/2017 at 11:23

   Doen! 😉

 • Reply Miryam 30/05/2017 at 08:56

  Wat een super leuk stukje dit! En wat gaaf om gewoon te doen. Ik twijfel altijd over alles en doe uiteindelijk niks. Super inspirerend dit!

 • Reply Cindy 09/06/2017 at 11:11

  Goed artikel!

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.