La vol Studio Maas brooches
Verkopen

Rondkomen van je onderneming onmogelijk? Echt niet!

Maartje Hermans runt in haar eentje Studio Maas, een webshop met o.a. houten sieraden, stempels, kaarten, onderzetters en meer. Ze ontwerpt ze zelf en het grootste deel is ook door haar zelf gemaakt. Én ze komt hier helemaal van rond. Omdat het de droom is van velen, vroeg ik Maartje om haar verhaal te vertellen. Wie weet geeft Maartje de tip die jij nodig hebt om te kunnen rondkomen van je onderneming!

Nu of nooit

Van ‘het is onmogelijk’ tot ‘het is gelukt’ zat een krappe 5 maanden. Studio Maas bestond al vier jaar en was langzaamaan aan het groeien. Om er van te kunnen leven leek me te gek, maar financieel onmogelijk. Tot dat mijn vriend bij me introk en de huur hierdoor halveerde. Ik dacht, het is nu of nooit. Geen kinderen, geen duur huis, geen auto of andere hoge kosten. Ik trok de stoute schoenen aan en zei eind december 2016 mijn vaste baan op.

Wat kost dat eigenlijk?

Om een idee te krijgen wat ik elke maand moest gaan verdienen schreef ik al mijn uitgaven op. De vaste lasten zoals huur en boodschappen, maar ook de kosten voor een avondje uit zoals uiteten, of naar de bioscoop. Ik telde deze kosten bij elkaar op en dat was wat ik elke maand minimaal moest gaan verdienen om rond te kunnen komen.

Ook schreef ik op hoe mijn ideale leven er uit ziet en welke kosten hier bij komen kijken. Zo hou ik van verre reizen maken en zou ik graag vaker ‘s avonds uit eten gaan. Ik maakte een kosten overzicht van deze ideale (maar haalbare, dat privé eiland moet nog even wachten) levensstijl. Dit bedrag werd mijn streefinkomen.

Studio Maas guirlande + ansichtkaartjes

Doelen stellen

Om mijn maandelijkse kosten er uit te kunnen halen begon ik met het opstellen van 3-maanden-doelen. Bijvoorbeeld het aantal orders wat ik per maand moet halen en een social media plan om meer naamsbekendheid op te bouwen. Met deze doelen zorg ik er voor dat ik elke maand focus houd en genoeg verdien om mezelf loon uit te kunnen keren. Ook heb ik lange termijn doelen opgesteld, doelen voor 1 jaar en doelen voor 5 jaar. Zo houd je focus op lange termijn en werk ik langzaam naar mijn ideale inkomen toe.

Business change

Nadat ik mijn kosten op een rijtje had, nam ik Studio Maas eens flink onder de loep. Zit er wel genoeg winstmarge op mijn producten? Voorheen viel ik nog onder de kleine ondernemingsregeling, maar vanaf dit jaar gaat er 21% van mijn inkomsten naar de belastingdienst. Ook krijg ik steeds meer fysieke verkooppunten er bij, waarbij de desbetreffende winkel ook een goede marge op de producten moet verdienen. Zo kwam ik er
snel achter dat de textiele producten niet winstgevend genoeg zijn, deze verdwijnen nu langzaam uit mijn assortiment.

Ingepakte bestelling van Studio Maas

Uit handen geven

Nadat ik de collectie goed had doorgekeken maakte ik een plan met welke producten ik door wilde gaan. Ik vind het leuk en belangrijk om vaak nieuwe producten te lanceren. Maar het ontwerpen en maken bleek nog maar zo’n klein deel van mijn bedrijf te zijn. Administratie, boekhouding, mailtjes beantwoorden, fotografie, teksten schrijven, foto’s bewerken… Zo kan ik nog wel even door gaan. Eerst deed ik nog álles zelf. Maar om te groeien heb ik gemerkt dat ik de dingen ook uit handen moet geven. Dingen die je óf niet leuk vind, óf niet goed zelf kan, zijn handig om uit te besteden. Op deze manier hou ik tijd over om te besteden aan de dingen die ik wel leuk vind en waar ik wel heel goed in ben.

Focus & Plannen

In de eerste maanden heb ik geleerd om goed te plannen. Hierdoor hou ik mijn focus en weet ik precies aan welke projecten ik per dag ga werken. Én welke taken hierbij horen. Ook hou ik goed bij met welke winkels ik in contact ben over eventuele samenwerkingen, welke aanvragen ik binnen krijg en andere belangrijke punten. Op deze manier houd ik goed inzicht welke mails nog lopen en kan ik er geen een over het hoofd zien. Soms was ik met zoveel verschillende mensen in contact, dat ik het overzicht kwijt raakte. Nu ik ze allemaal noteer kan me dit niet meer gebeuren. Als een potentiele klant dan nog niet heeft gereageerd, kan ik daar na een aantal dagen of weken op anticiperen om die opdracht wellicht wel nog binnen te krijgen.

En nu, een half jaar later?

Om de druk niet te groot te maken, had ik mijzelf drie maanden gegeven om te onderzoeken of ik het leuk vond om full time aan mijn eigen bedrijf te werken. Én of het financieel zou lukken. Op deze manier kon het voor mij niet ‘mislukken’, omdat ik nog in onderzoeksfase zat. We zijn nu 5,5 maanden verder en de keus om te stoppen met mijn andere baan is de beste keus ooit geweest! Zolang ik er nog plezier in heb ga ik er voor de volle 100% voor. Dromen en plannen heb ik nog genoeg. Zo zou ik graag een eigen werkruimte willen en wil ik graag verhuizen naar een nieuwe woning. Op dit moment is dat financieel nog niet mogelijk, maar dat zie ik nu alleen maar als een uitdaging!

Studio Maas rondkomen van je onderneming

Ook zo onder de indruk van de mooie foto’s van Maartje? Neem dan zeker een kijkje op Etsy of Studio Maas’ eigen webshop. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief van Studio Maas (handig als inspiratie voor een eigen nieuwsbrief?)

Durf jij het ook aan om je dayjob op te zeggen?

minty potlood

Dit gastartikel is geschreven door

portret Maartje HermansMaartje Hermans

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.