woekshop markten organiseren hand out
Inspiratie

Workshop markten organiseren

Een markt organiseren staat al heel erg lang op mijn lijstje. In Leeuwarden (waar ik woon) gebeurt namelijk niet bijzonder veel op het gebied van leuke, creatieve markten. Toen Etsy een oproep plaatste voor organisatoren, aarzelde ik niet en melde ik me meteen aan om een toffe Etsy markt te gaan organiseren in Leeuwarden. Maar eigenlijk heb ik helemaal niet zo veel ervaring met het organiseren van dingen. Sterker nog, met het labeltje ADHD zou je denken dat organiseren niet mijn sterkste punt is. Dus, organiseerde ik een workshop; Markten organiseren.

Samen met de leuke Sanne Bloem van Mevrouwmarkt ging ik aan de slag om een super toffe workshop te organiseren, voor alle versbakken marktorganisatoren van Etsy made in NL. Etsy deed een bijdrage (€) en we konden los! Afgelopen zondag (9 juli) was het zo ver. Het leek mij leuk om hier een artikel over te schrijven. Ik hoor graag van jou of je meer van zulke artikelen zou willen zien. Of dat je toch liever informatieve artikelen leest.

Workshopdag!

Goed, zoals ik al zei heb ik dus niet écht veel ervaring met organisatie. Sinds kort lukt het me aardig om mijn huishouden te organiseren, dat vind ik al heel wat. Ik heb ook wel geholpen in de organisatie van TEDxYouth Groningen, maar dat kwam meer neer op designklusjes, dan het échte organisatorische werk. Het organiseren van deze workshop was dus ook vrij nieuw voor me, maar ik vond het super leuk om te doen. Van te voren regelde ik de locatie (de Snorfabriek in Utrecht), lunch, lekkers voor bij de thee&koffie en notitieboekjes en pennen. Omdat Sanne de workshop gaf, hoefde ik me geen druk te maken om de inhoud.

Ik woon dus in het super noordelijke Leeuwarden. Doorgaans ben ik daar heel erg blij mee, maar op een dag dat ik naar Utrecht moet en er allemaal werkzaamheden zijn op het spoor is het toch wat minder. Gelukkig wilde mijn zus, Ingeborg, me wel oppikken met de auto. Ze deed zelf ook mee aan de workshop, dus het kwam goed uit. We waren lekker op tijd in Utrecht. Beetje jammer dat in Utrecht overal de weg afgesloten was, de stom-stom snapte er niks meer van en Google maps was ook niet ideaal. Maar, na een half uur rondrijden door de stad kwamen we eindelijk aan bij de Snorfabriek!

Niet zo Snor-Fabriek

Voor wie de Snorfabriek niet kent, het is een super toffe plek bedacht door uitgeverij Snor. In de snorfabriek vind je allemaal creatieve ondernemers, alles ziet er binnen zo tof uit! Ik had er dus ook super veel zin in om hier de workshop te gaan doen en om eerlijk te zijn, om mooie plaatjes te schieten voor op Instagram. Want instagram-waardig, dat is de locatie zeker.

Het was dus nogal een tegenvaller, toen we aankwamen en alle deuren potdicht zaten. Ik kon niemand van de Snorfabriek bereiken, de telefoon ging naar voice-mail en een mobiel nummer had ik niet.. PANIEK! Gelukkig was de paniek van korte duur, er stonden namelijk plenty tafels en stoelen buiten. Het was ook prachtig weer, dus besloten we om de workshop dan maar buiten te doen. Het was namelijk ook niet echt een optie om te gaan zitten wachten tot er wel iemand zou komen om de deur open te doen, ik had immers geen idee óf en hoe laat er iemand zou komen.

workshop markten organiseren

workshop markten organiseren

Markten organiseren voor Dummy’s

Het begin van de workshop, niet zo soepel. Maar toen we allemaal zaten, schriftjes en hand-outs waren uitgedeeld en het lekkers op tafel stond; konden we beginnen. En Wauw, wat was het tof! Ik vond het zo cool om te zien hoe de deelnemers, die elkaar voor het grootste gedeelte niet kenden, samen werkten en elkaar aanvulden. Het was zo gezellig en inspirerend. Omdat de workshop een kleine deelnemersgroep had (9 deelnemers), was er veel ruimte voor persoonlijke vragen. Wat ik zelf altijd heel fijn vind in workshops, want anders zou je het toch beter een lezing kunnen noemen?

Sanne heeft nogal wat ervaring met het organiseren van markten. Dat moet ook wel, als je de titel Mevrouw Markt draagt! Tijdens de workshop hebben we hier al een voorproefje van gekregen. De tips van Sanne zijn lekker praktisch, zoals het inplannen van dagen waarop je alvast mails met persberichten klaarzet, of dat je écht matten moet hebben om over stroomkabels heen te leggen op een markt. Of wat dacht je van het aanvragen van een vergunning? Niet het eerste waar ik aan denk bij het organiseren van een markt, maar wel zeker een van de belangrijkste dingen.

Sanne is bíjna klaar met haar e-boek over het organiseren van markten. Wanneer Sanne’s e-book uit is kun je nog een artikel verwachten, ik heb namelijk al een versie van het e-book mogen inzien en de moeite waard is het zeker.

Toch best Snor-Fabriek

Toen we midden in de workshop zaten, kwam er iemand aangelopen die de deur van de Snorfabriek open deed, eindelijk! Nu konden de nodige plasjes gepleegd worden én konden we wat drinken. Want we waren inmiddels écht wel aan een groot glas water toe. Gelukkig stond de lunch wel goed in de agenda, het meisje van de catering maakte ook veelvuldige excuses voor het ongemak. Ik was om eerlijk te zijn al lang blij dat er iemand was, want ik was er toch wel een beetje bang voor geworden dat we het zonder lunch moesten doen.

De lunch was hartstikke lekker, goed geregeld en ook heel erg gezellig. Dus het kwam toch nog een beetje goed, op het terras van de Snor Fabriek. Toch was het ook wel een hele teleurstelling, ik had er zó naar uitgekeken! Ik had ook heel specifiek deze locatie uitgezocht voor de workshop, dus ik was best een beetje verdrietig dat het niet ging zoals ik het oorspronkelijk had bedacht. Het was nu óók heel erg tof; maar heel erg anders dan mijn verwachtingen. Jammer, maar helaas! Er was blijkbaar iets niet goed gegaan in de briefing van de persoon die ons die ochtend binnen zou laten. Kan gebeuren natuurlijk, ik moet eerlijk toegeven dat ik zelf ook een ster ben in het veroorzaken van vergelijkbare situaties.

workshop markten organiseren

workshop markten organiseren

Etsy Made in NL

Deze workshop organiseerde ik in samenwerking met Etsy (en Sanne), met oog op de Etsy Made in NL markten die straks in November gaan plaatsvinden. Ik ga me bezighouden met de organisatie van een markt in Leeuwarden (met een super toffe organisatie!). Daarom ben ik ook wat terughoudender geweest in het communiceren van deze workshop, omdat het echt een ‘Etsy dingetje’ was. Maar ik vond het zo leuk om te doen, dat ik speel met het idee om nog een keer zo’n workshop te organiseren. Maar dan niet voor een specifiek evenement. Dus ook voor iedereen die er van droomt om een markt te organiseren maar het niet durft. Zou jij daar belang bij hebben? Ik hoor het heel graag!

Dit is dus, overduidelijk, de eerste markt die ik ga organiseren. Hopelijk sta ik in november niet óók voor een dichte deur bij mijn geregelde locatie (ik weet nu al dat ik hier nachtmerries over ga krijgen). Lijkt het je leuk als ik af en toe een artikel schrijf over hoe het staat met de organisatie en hoe ik dit ervaar? Misschien is dat wel leuk om te lezen als je er ook over denkt om een markt te organiseren, maar net als ik niet zo goed weet hoe je zoiets aan moet pakken?

Emotionele rollercoaster

Alles bij elkaar was het een super geslaagde workshop. Het was gezellig, de deelnemers hebben het leuk gehad en ik ben een organisatorische ervaring rijker. Ik kreeg ook nog de kans om Megan een bedankje te geven, Megan maakte namelijk het logo (en ander moois) voor Team Small Business. Ook vond ik het zo tof om al deze creatieve dames te ontmoeten! Een aantal kende ik al van andere meetings, anderen ontmoette ik voor het eerst. Ik leerde een wijze les. Namelijk dat een tegenslag niet meteen betekent dat álles mis gaat, of dat iets niet meer leuk is. En het is een stap in de goede richting om dingen wat meer los te laten en minder te stressen over alles. Want daar ben ik veel te goed in.

Ik heb vanmorgen héél lang uitgeslapen, voordat ik weer was bijgekomen van dit avontuur. Maar ik heb nu al weer zin in het volgende!

minty potlood

Vind je het leuk als ik meer ga schrijven over dingen die ik doe & de markt die ik ga organiseren?

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Sanne 10/07/2017 at 15:17

  Hoi Kirsten! Wat een mooi verslag. Wat mooi om te lezen hoe je het allemaal ervaarde. Ik ben zo blij dat jij alles georganiseerd hebt, kon ik me mooi concentreren op de inhoud. Ik ga ook nog een stukje schrijven over hoe ik het ervaarde, maar ik heb vandaag een niet zo digitale maandag, morgen dus!
  Ik vind het zelf hartstikke leuk om ook meer persoonlijke verhalen van jou te lezen 🙂

  • Reply Kirsten 11/07/2017 at 12:01

   Ik ben benieuwd naar jouw stukje! Dat is natuurlijk weer vanuit een compleet ander perspectief..

 • Reply esther 10/07/2017 at 16:25

  superleuk verslag om te lezen. ik zou graag je perikelen volgen bij de organisatie. de volgende workshop is misschien op een dag dat ik wel kan ;-)… mijn organisatorische kunsten zijn ook ondermaats hahaha en qua tijd zit ik ook altijd klem.. maar toch…stiekum wel heel erg leuk 🙂

  • Reply Kirsten 11/07/2017 at 12:04

   Tijd is wel echt een dingetje inderdaad, ik heb ook geen idee hoe veel tijd me het organiseren van een markt gaat kosten. Maar ik ga het allemaal zo goed mogelijk bijhouden, zodat jullie er ook wat aan hebben hopelijk!

 • Reply Ama 11/07/2017 at 08:15

  Wat een fijn verslag om te lezen. En toffe foto’s. Ik ben benieuwd naar Sanne’s eBook, lijkt me heel handig. Ik denk dat bij de kunst van het organiseren ook de kunst van het loslaten hoort. Want als je met zoveel factoren en mensen te maken hebt gaat het toch nooit precies zoals gepland. Maar ik neem jouw ervaringstip mee: zorgen dat ik van iedereen ook een mobiel nummer heb. 😉

  • Reply Kirsten 11/07/2017 at 12:05

   Haha, ja dat mobiele nummer is ook echt wel een dingetje. Dat ga ik écht niet nog een keer vergeten (hoop ik).

 • Reply Ingrid 11/07/2017 at 09:23

  Leuk om te lezen, wil er meer van lezen. Ik ben je per toeval gaan volgen en nu kom je met zo’n leuke workshop. Ik woon in noord-holland en daar maar ook wat meer creativiteit komen. Ik hou je blog in de gaten!

  • Reply Kirsten 11/07/2017 at 12:06

   Leuk om te horen! Ik hoop meer workshops te kunnen gaan doen, maar misschien is het ook leuk om af e toe een agenda te posten van wat voor leuks er allemaal in het land te beleven valt? 🙂

 • Reply Janet 11/07/2017 at 10:00

  Wat een tof project! Leuk om te lezen hoe je zo’n spannende dag hebt ervaren, petje af!

  • Reply Kirsten 11/07/2017 at 12:06

   Dankjewel! 🙂

 • Reply Nicole Orriëns 11/07/2017 at 10:22

  Ik vind het stoer dat je dit organiseerde. Het lijkt me een hele klus. En ergens ook weer een goed leermoment voor iedereen wat er soms kan misgaan en waar je tegenaan kunt lopen.

  Hebben ze van de Snorfabriek nog sorry gezegd?

  • Reply Kirsten 11/07/2017 at 12:06

   De Snorfabriek heeft het allemaal netjes opgelost, ze hebben meerdere keren hun excuses aangeboden; een foutje kan de besten overkomen 🙂

 • Reply Marcia 11/07/2017 at 13:55

  Wat een leuke blog om te lezen, en ik ben ook hele nieuwsgierig naar meer blogs met de voortgang van een markt organiseren! Zo te horen ben je al goed bezig.

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.